Akkor sem tűnne fel, hogy ez a teknős robot, ha melletted állna

A robotteknőst Costa Rica partjainál vetették be, hogy zavartalanul megfigyelhessék a teknősök fészekrakását.

Minden évben Costa Rica csendes óceáni partjainál zajlik le az elképesztő folyamat, mely során 20 ezer teknős száll partra azért, hogy fészket ásson és tojásokat rakjon. A teknősök egy nap alatt özönlik el a partot, ahol ők maguk is kikeltek legalább 15 évvel azelőtt. Ez a környék a legfontosabb helyszíne a teknősök fészekrakásának, ritka lehetőség őket ilyen közelről és ilyen zavartalanul megfigyelni, ahogy egymással versenyezve keresik a helyet a homokban.

A vízben könnyen suhanó hüllők a szárazföldön kissé nehézkesek, ám meglepően ügyesen kanalazzák a földet uszonyaikkal, mikor gödröt ásnak a fészeknek. Az ügyesség pedig elengedhetetlen, mivel az egyenként lerakott száz tojást gyorsan be is kell temetni, hiszen a ragadozómadarak a közelben várakoznak a proteinben gazdag uzsonnára. Ezen a terepen kell helytállnia a robotteknősnek.

A hasonlóság tényleg lélegzetállító, nemcsak külsőre, hanem olyannyira, hogy a kémteknős még tojásokat is rak, melyek szintén kamerák. Az általa rögzített felvételeknek sincs párja: testközelből teszi láthatóvá azt a nagyszabású természeti csodát, amit ezeknek a fenséges állatoknak a vonulása jelent – anélkül, hogy megzavarná a folyamatot.

A robotteknős nincs egyedül a terepen, miközben megfigyeli a többiek fészekrakását, társa ugyanis egy ugyanolyan élethű robotmadár, mely a levegőből és a földre leszállva készíti a felvételeket.