5+1 találmány, amiről nem is gondolnád, hogy a magyaroknak köszönhető

Atombomba, Rubik-kocka, telefonközpont, C-vitamin, golyóstoll, gyufa. A lista ezzel még nem ér véget. Most elhoztunk 5 olyan találmányt, melyeknek kevésbé ismert a magyar vonatkozása. Te tudtad, hogy ezeket is honfitársainknak köszönhetjük?

1. Korunk és jövőnk építőanyaga: az üvegbeton

Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001 óta, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott.
Annak ellenére, hogy Losonczi először Svédországban jelentette be szabadalmát, Magyarországon indította el vállalkozását.

Találmányának egyedisége abban rejlik, hogy rendkívül vékony optikai szálak ezrei hálózzák át a betont, ami azt teszi lehetővé, hogy átengedje a fényt és átlátszóvá váljon.

Ez miért olyan nagyszerű? Sokrétű felhasználásával teljesen új színt hoz az építészet világába. Alkalmazható a design területén, belsőépítészeti elemek alapanyagaként, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle. A Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette.

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója.
Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója.Fotó / Német György

2. Stresszes egy nemzet vagyunk

A stressz fogalma és hatásai biztosan számodra sem ismeretlenek, sőt ha a vizsgaidőszakra gondolsz, egészen közeli élményeidet is felidézheted róla. Mindezt Selye Jánosnak köszönhetjük, aki 1936-ban felismerte és megfogalmazta ezt a hatást. A sokféle nyomasztó tényezőt stressz-sornak nevezte el, felismerve kóros és megbetegítő hatásait. Számos betegség teljesen újszerű módszerekkel vált gyógyíthatóvá. Ezért tekintenek Selye Jánosra, a stressz elmélet atyjaként.

Selye János, a stressz fogalmának és hatásának kutatója és megfogalmazója.
Selye János, a stressz fogalmának és hatásának kutatója és megfogalmazója.Fotó / Archívum

3. A napenergia úttörője

Telkes Mária, tudós, tanár, feltaláló. A budapesti Tudományegyetemen fizikai-vegytanból doktorált, de ezután tudását ő is külföldön tudta kamatoztatni. Először a clevelandi klinika biofizikai osztályának vezetője lett, majd Bostonban a MIT tanáraként kezdett a napenergia hasznosításának lehetőségeivel foglalkozni.
Tervei alapján, 1948-ban építették fel az első napenergiával fűtött házat.
További napházak építésével pedig világszerte ismertté tette a napenergia kutatását.

Telkes Mária, tudós, tanár, feltaláló.
Telkes Mária, tudós, tanár, feltaláló.Fotó / AFP

4. Reformer tűzoltó

Az eredetileg gépészmérnök végzettségű Szilvay Kornélnak, Budapest egykori tűzoltó parancsnokának köszönhetjük a poroltó készüléket. Miért volt úttörő az 1928-ban szabadalmaztatott „Szilvay-féle tűzoltó berendezés"? Ekkor kezdtek el víz helyett a ma ismert oltóporral vagy habbal dolgozni, aminek a használata révén az oltás során keletkező vízkárok megszűntek. Tehetségét tovább emeli, hogy emellett más eszközöket és eljárásokat is szabadalmaztatott a tűzoltással kapcsolatban.

Szilvay Kornél, a poroltó készülék feltalálója.
Szilvay Kornél, a poroltó készülék feltalálója.Fotó / Archívum

5. A vízben feloldott oxigén

Winkler Lajos az analitikai kémia nemzetközileg elismert, kiváló tudósa, gyógyszervegyész, aki három évtizeden keresztül oktatta a kémiát a budapesti Tudományegyetemen. Neve kutatói munkásságának köszönhetően maradt fenn és a róla elnevezett, Winkler-módszer világszerte is ismertté vált. Munkásságával az analitikai kémia területén új utakat nyitott, mai napig használt elemzési módszereket dolgozott ki. Kiindulási területe a vízelemzés volt, ami során a vízben feloldott oxigént határozta meg.

+1 Nem csak a pálinka országa

A találmányok tág értelmezéséből nem maradhatnak ki ital különlegességeink sem. A pálinka mellett, meg kell említeni az egyik leghíresebb magyar védjegyet, az Unicumot, melyet Zwack Péternek köszönhetünk. Borvidékeink szintén kiemelt helyet foglalnak el a magyar büszkeségek sorában, különös tekintettel a Tokaji aszút, az Egri bikavért és a Villányi vörösborokat.

Zwack Péter, az Unicum megalkotója.
Zwack Péter, az Unicum megalkotója.Fotó / Zwack

A fenti példákból megtudtuk a sikeres tudóshoz és feltalálóhoz vezető út alapegyenletét. A képlet rendkívül egyszerű, adott egy zseniális kreatív elme, egy magas szintű oktatás és a harmadik komponens, a támogatás. A képlet első tagjából bővelkedik országunk, mely Herman Ottó szavait idézve jövőnk zálogául szolgál:

Jól tudod Te édes Népem, hogy csak értelem és szorgalom árán tarthatod meg hazádat; hogy számbeli csekély voltodat csak eszed pallérozásával pótolhatod meg; hogy értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez, mely alkotó, de romboló hatalmával is oktat, vezérel, hogy megtalálhassad a magad és cseléded kenyerét, hazád földjén boldogulásodat.

/Herman Ottó/

Tamás Anett