Itt a megoldás! Így utazhatsz a koronavírus-járvány alatt

Egy forradalmi megoldásnak hála a világ leghíresebb látványosságai most hologram formájában láthatóak. Nemcsak az utazási tiltásokat, hanem a túlzsúfolt helyszínek problémáját is megoldhatná a technológia.

Aki járt már a párizsi Louvre-ban vagy Velencében, az tudja, hogy teljesen mindegy, melyik napszakot választjuk, lehetetlen a tömeget elkerülni. Nemcsak a legprofibb Insta-posztok legyártásában akadályoz ez minket, hanem abban is, hogy élvezzük azt, amiért olyan messze elutaztunk.

Még ennél is fontosabb az, hogy ezeknek a helyszíneknek a fenntartói is komoly kihívásokkal szembesülnek, amikor történelmi épületeket, műkincseket akarnak megóvni az odaözönlő tömegektől.

A turizmus a következő években csak nőni fog.
A turizmus a következő években csak nőni fog.

A jelenlegi megtorpanás ellenére az az előrejelzés, hogy a turizmus a következő években csak nőni fog: 2010-ben 500 millió látogató érkezett Európába, 2030-ra ez 850 millió is lehet. Velence városát évente 30 millióan látogatják meg. Ilyen tömeges turizmus mellett a helyiek életminősége és a látogatói élmény is romlik.

A hologram (azt tudod, kinek a nevéhez fűződik?) és „augmented reality" technológia nemcsak elérhetővé, hanem akár még jobbá is tehetné a híres látványosságokat úgy, hogy a vizuális élmény mellé hangokat és illatokat is megjelenítenének az összes érzékszervre ható megtapasztalás érdekében. Egy hologram Velencét például az eredeti közelében helyeznének el annak érdekében, hogy a klíma és a szagok is megegyezőek legyenek.

A hologram verziók teljesen új élményt nyújtanának.
A hologram verziók teljesen új élményt nyújtanának.Fotó / AFP

Arra a kérdésre, hogy mégis miért lennének kíváncsiak a turisták a mesterséges verzióra, az elmélet kidolgozója, Bruno Frey professzor azt mondta, hogy ez által a látogatók nemcsak ugyanazt láthatnák, hanem akár többet is, mivel a műkincsek kevésbé megrongálódott, teljesebb állapotban is megtekinthetőek lennének. További tartalmakkal kiegészítve még jobb alkalmat nyújtanának a tanulásra. A hologram verziók nem váltanák fel teljesen az eredetiket, hanem kiegészítenék azt.