Itt a hiba! Ezért nem tudsz lefogyni, hiába igyekszel

Tart még az újévi fogadalmad, fogyni próbálsz, de nem jön össze? Eláruljuk, mik lehetnek azok a hibák, amiket ha kiküszöbölsz, jó eséllyel ledobod majd a kilókat.

Azt hiszed, a mozgás mindent megold

Sajnos (vagy nem) az a helyzet, hogy a fogyás kevésbé a mozgáson múlik, inkább az étkezésen. Ezért ha rendszeresen órákat töltesz tornázással, futással, de utána mégis lecsúszik egy kis csoki vagy gyorskaja, könnyen lenullázhatod minden erőfeszítésedet. 

Ha biztosan fogyni akarsz, fókuszálj arra, mennyit és mit eszel és a mozgásra fontos kiegészítésként tekints.

Többszáz kalóriát megiszol

El sem hinnéd, mennyi cukor van még a magukat egészségesnek mutató smoothiekban, gyümölcslevekben, teákban is. Érdemes lehet észben tartani, hogy az alkoholban (borban, sörben különösen) is sok cukor bújhat meg. 

Ha mégis úgy érzed, hogy nem tudsz lemondani az üdítőkről, vess egy pillantást az összetevőkre, mérd ki az ott szereplő cukormennyiséget, és ha látod majd a valóságot, talán elmegy tőle a kedved. 

Eláruljuk, mik lehetnek azok a hibák, amiket ha kiküszöbölsz, jó eséllyel ledobod majd a kilókat.
Eláruljuk, mik lehetnek azok a hibák, amiket ha kiküszöbölsz, jó eséllyel ledobod majd a kilókat.Fotó / Shutterstock

Nem eszel elég proteint

Hetek óta salátákon élsz, de mégsem látsz semmilyen változást a tükörben? Nem attól fogsz fogyni, hogy csak leveleket eszel. Nagyon fontos elég proteint enni, ugyanis nemcsak az éhségérzetedet csökkenti azzal, hogy segít tovább jóllakottnak maradni, hanem az anyagcserét is felgyorsítja.

Azok, akik napi kalóriáik 25-30%-át proteinből szerzik, 80-100 kalóriával többet is égetnek el.

Éhezteted magad

Időnként annyira keveset eszel, hogy már szédelegsz? Salátaleveleket rágcsálsz ebédidőben, és mégsem fogysz?

Ha a szervezeted túl sokáig kalóriamegvonásban van, egy idő után biztonsági intézkedésként az „éhezés" ellen elkezd mindent elraktározni, és semmit sem bont le.  

Ha ezt tapasztalod, jobban oda kell figyelned, hogy elég energiát vigyél be, ahogy a Csupa Sport cikke is tanácsolja.

Nem a tartós változásra koncentrálsz

Az az elképzelésed, hogy pár hónap alatt túlesel a kellemetlen diétán, karcsú leszel és izmos és az életedben örökre megoldódik minden probléma? A helyzet az, hogy ezzel a taktikával maximum ideiglenesen oldod meg a súlyproblémákat.

Hamarosan újrakezdheted az egészet, ha nem arra fókuszálsz, hogy tartós szokásokat építs, amik sok éven át szolgálják majd az egészségedet.