Lehet, hogy téged is érint! Öt gyakori fóbia, ami sokakat hatalmába kerít

A félelem nem gyengeség, hiszen minden ember fél valamitől. Lehet egy helyzettől, egy tárgytól vagy élőlénytől való szorongás, az biztos, hogy nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapokat. A következő öt fóbia rengeteg embert érint a világon. Ki tudja? Talán te is közéjük tartozol.

1. Klausztrofóbia

A klausztrofóbia a félelem a bezártságtól és a szűk helyektől. A klausztrofóbiás emberek nem bírják elviselni a lifteket, szűk alagutakat, kicsi szobákat. Az ebben szenvedők leggyakoribb tünetei a pánikroham, a gyors légzés és a fulladás.

Ha valakit ettől a fóbiától szenved, érdemes szakember segítségét kérnie, hiszen a klausztrofóbia leghatékonyabban terápiás úton kezelhető.

2. Aerofóbia

Vagyis félelem a repüléstől. Ezt a félelmet valamilyen rossz tapasztalat vagy élmény váltja ki leginkább, de vannak olyanok is, akik csak simán félnek a repülőgép balesetekről.

Az aerofóbiában szenvedők nem képesek felszállni egy repülőre, ez pedig olykor nagyon meg tudja nehezíteni az életüket. Megfelelő terápiával azonban feldolgozható a trauma.

Ezt a félelmet valamilyen rossz tapasztalat vagy élmény váltja ki leginkább, de vannak olyanok is, akik csak simán félnek a repülőgép balesetekről.
Ezt a félelmet valamilyen rossz tapasztalat vagy élmény váltja ki leginkább, de vannak olyanok is, akik csak simán félnek a repülőgép balesetekről.Fotó / Shutterstock

3. Hemofóbia, tripanofóbia, belonefóbia

Ez a három fóbia sokszor együtt jelentkezik, hiszen ezek az elnevezései a vértől, a tűktől és a kórházaktól való félelemnek. Talán a leggyakoribb fóbiák, amelyek sokakat érintenek.

Rengetegen félnek a tűktől, a vértől, műtétektől és betegségektől. Az ilyen szorongásban szenvedők leggyakoribb tünetei az ájulás, vérnyomás ingadozás, extrém esetekben pánikroham.

4. Akrofóbia

Közismertebb nevén tériszony, vagyis a magasságtól való extrém félelem. Egyes esetekben az akrofóbia olyan erős is lehet, hogy egy szimpla lépcső vagy létra megmászása is komoly gondot okozhat.

A leggyakoribb tünete a bénulás, amely egyes esetekben kifejezetten veszélyes szituációkat tud okozni.

5. Agorafóbia

Az agorafóbiában szenvedők nagy tömegben fojtva érzik magukat, és úgy vélik, hogy adott helyzetben a bénultságtól nem tudnának elmenekülni nyilvános helyekről.

Ezek az emberek szeretik a magányt és a biztonságot adó privát szférájukat. Extrém esetekben kezelés nélküli betegek még a lakásukat sem merik elhagyni, ezáltal képtelenek teljes életet élni.

Az agorafóbiában szenvedők nagy tömegben fojtva érzik magukat.
Az agorafóbiában szenvedők nagy tömegben fojtva érzik magukat.Fotó / Shutterstock

Ha érdekelnek még érdekes fóbiák, amikkel gyakran lehet találkozni a mindennapokban, a Diéta és fitnesz oldalán még többről olvashatsz.