Szenzációs és rejtélyes felfedezés: élet az Antarktisz jege alatt

A kutatók véletlenül különös élőlényeket fedeztek fel az Antarktisz jege alatt, fagypont alatti hőmérsékletben.

Kutatók felderítő fúrást végeztek 260 kilométerre a nyílt óceántól, amikor váratlanul több állatfajt találtak a zord és hideg környezetben. Többek közt szivacsokat, és korábban nem ismert élőlényeket fedeztek fel a tenger fenekén. Még nem tudni, hogyan kerültek oda, a túlélésük pedig egyenesen csodának számít, hisz a napfény nélkül élő állatok legtöbbször „tengeri hóval" táplálkoznak. Ez egy szebb megnevezése annak, hogy halott élőlényeket fogyasztanak, amik a tenger fenekére jutnak.

Kutatók felderítő fúrást végeztek 260 kilométerre a nyílt óceántól, amikor váratlanul több állatfajt találtak a zord és hideg környezetben.
Kutatók felderítő fúrást végeztek 260 kilométerre a nyílt óceántól, amikor váratlanul több állatfajt találtak a zord és hideg környezetben.Forrás /Christopher Prentiss Michel

Azt azonban tudni kell, hogy a tengeri hónak is hosszú, oldalirányú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje ezeket az élőlényeket, ami lehetetlennek tűnik, hisz mindezt a jég alatt kell megtenniük.

Ez a felfedezés egyike azoknak a szerencsés baleseteknek, amik különböző utakba irányítanak ötleteket, és megmutatják, hogy az Antarktiszi élővilág milyen különleges, ugyanakkor elképesztő, hogyan tudtak ezek az élőlények adaptálódni a befagyott világhoz. – mondta Dr Huw Griffiths, a British Antarctic Survey kutatója.

Az eredeti terv szerint az óceán fenekéből vettek volna mintát, ám erre nem volt alkalmas az adott terület, új fajok felfedezésére annál inkább.
Az eredeti terv szerint az óceán fenekéből vettek volna mintát, ám erre nem volt alkalmas az adott terület, új fajok felfedezésére annál inkább.Forrás  /AFP

Több kérdés felmerül a felfedezéssel kapcsolatban, többek közt az, hogy hogyan kerültek ezek a lények oda, mit esznek, mióta vannak ott, új fajok-e vagy láttuk már őket valahol.

Elképesztő, hogyan tudtak ezek az élőlények adaptálódni a befagyott világhoz.
Elképesztő, hogyan tudtak ezek az élőlények adaptálódni a befagyott világhoz.Forrás / AFP

A rengeteg kérdést megmagyarázhatja az, hogy a jégsapkák a legkevésbé kutatott területek közé tartoznak. Másfél millió négyzetkilométernyi terület csupán nyolc fúráson, egy teniszpályányi területen keresztül volt vizsgálva.

Az eredeti terv szerint az óceán fenekéből vettek volna mintát, ám erre nem volt alkalmas az adott terület, új fajok felfedezésére annál inkább.

Ez a felfedezés megkérdőjelez több szempontot, ami alapján egy terület megfelelő lehet arra, hogy élőlényeknek számára biztosítsa az életben maradási feltételeket. Emiatt új, eddig sosem használt módszereket kell találniuk a kutatóknak, hogy felfedezzék ezeket a területeket, és meg tudják válaszolni a felmerülő kérdéseket.