Tudtad, hogy a Coca-Cola függőbetegek itala volt? Meglepő tények a kedvenc italodról

A Coca-Colát mindenki ismeri, sokak számára a mindennapok része, mások igyekeznek mellőzni a növekvő egészségtudatosság jegyében, az üdítő népszerűsége mégis tagadhatatlan. A kóla nevéhez kötődik azonban néhány meglepő tény, amik korántsem ismertek a köztudatban. Ha érdekel, hogy mik ezek, olvass tovább!

Lelki problémákA Coca-Cola 1886-ban jelent meg, és az embereket nem máshogy, mint az ital idegerősítő mivoltának reklámozásával próbálták ösztönözni a fogyasztásra. Azt állították, hogy a Coca-Cola segít a lelki problémákon, amiket a zűrös idők okoznak.

Azt állították, hogy a Coca-Cola segít a lelki problémákon
Azt állították, hogy a Coca-Cola segít a lelki problémákon

Függőbeteg italaNem csoda tehát, hogy a szénsavas ital komoly népszerűségnek örvendett, sőt mi több, függőségek kezelésére is használták, így például John Pemberton, a feltaláló is Coca-Colával kezelte morfiumfüggőségét.

Sigmund Freud is szeretteMég maga Sigmund Freud is hitt a kóla erejében, úgy gondolta, hogy a depressziója és libidója javításához is hozzájárult az ikonikus ital.

Sigmund Freud
Sigmund FreudFotó / AFP

Mexikóban élnek-halnak a kóláértMa már nem jellemző, hogy ekkora befolyást tanúsítanánk a Coca-Colának, azonban népszerűsége töretlen: a mexikóiak például átlagosan 745 kólát isznak meg évente, ezzel a világ élén állva az ital fogyasztásának tekintetében.

Nem mindenhol vanMindössze két országban nem árulnak Coca-Colát, ezek pedig Kuba és Észak-Korea. A jelenség politikai okokkal magyarázható.

Ha érdekel, honnan származik a Coca-Cola elnevezés, akkor látogass el az ORIGO oldalára!