Ugye te nem hiszed el? 3+2 konyhai mítosz, aminek sokan bedőlnek

A főzés varázslatos és igen szubjektív dolog. Gondoljunk csak a családban generációkról generációkra öröklődő süteményreceptekre, amelyeken módosítani szentségtörésnek számít vagy babonás nagymamáinkra, akik szerint a rántást bizony csak egyetlen irányba szabad kevergetni. A sok bevált titkos praktika mellett azonban szép számmal akadnak egyszerű tévhitek is, ezek közül mutatunk néhányat.

Olívaolaj a tésztafőző vízbe

Úgy tanultuk, hogy ezzel megakadályozhatjuk, hogy a tészta összeragadjon, azonban ez egyáltalán nincs így. Az olaj csak a víz felszínén ül meg, így magára a vízben fővő tésztára vajmi kevés hatással bír. Persze, ha az íz kedvéért csinálod, hajrá!

Káros a mikrózás?

Sokan azt gondolják, ha mikrohullámú sütőben melegítik az ételt, az roncsolja a benne található tápanyagokat, és ez káros a szervezetre nézve. A jó hír az, hogy mivel a mikróban rövidebb ideig tart az ételek jó részének elkészítése, mint ha például vízben főznénk őket, tulajdonképpen épp ellenkezőleg: kevésbé sérül a vitaminok és egyéb fontos anyagok minősége és mennyisége.

A sok bevált titkos praktika mellett szép számmal akadnak egyszerű tévhitek is
A sok bevált titkos praktika mellett szép számmal akadnak egyszerű tévhitek isFotó / 123RF

A szódabikarbóna örökké eláll

Az ember hajlamos a különböző, zacskózott sütési alapanyagokról azt hinni, hogy nem járnak le, ez azonban tévhit. Ugyan nem kell penészes vagy megbüdösödött vaníliás cukortól és szódabikarbónától tartanod, de ezeknek az anyagoknak a hatékonysága, aromája a lejárati időt követően csökken. A szalalkáli még szublimálni is képes a zárt papírzacskóból!

A fa vágódeszka nem higiénikus?

Az a hír járja, hogy a fából készült vágódeszkákat nem lehet elég jól fertőtleníteni. Jó hír, hogy a kutatók vizsgálatai alapján amennyiben találhatóak is a fa mélyebb rétegeiben baktériumok, amelyeket a felszín fertőtlenítése nem irtott ki, ezek hamar elpusztulnak minden különösebb beavatkozás nélkül is.

Rizs a sószóróba

Amennyiben páramentesítenéd vele a sót, nem igazán megoldás, hiszen néhány rizsszem nem elegendő ahhoz, hogy ezt a vízmennyiséget felszívja. Abban viszont segíthetnek, hogy rázás közben szétválasszák az egymáshoz tapadt sókristályokat.

További konyhai tévhiteket a Mindmegette cikkében találsz.