Gondoltad volna? Vezető politikusok meglepő végzettséggel

Talán könnyű kitalálni, hogy legtöbben azok közül, akik valamilyen ország élén vezető tisztséget töltenek be, jogi végzettséggel rendelkeznek. Vannak azonban páran, akiket az élet teljesen máshonnan sodort a politikába. Most eláruljuk, kik ők.

Angela Merkel

Németország mára ikonikussá vált vezetőjének fizikából van diplomája, doktori disszertációját pedig kvantumkémiából írta 1986-ban. Még dicséretben is részesült kiváló teljesítményéért orosz nyelvből és matematikából.

Angela Merkel
Angela MerkelFotó / AFP

Stefan Löfven

Svédország miniszterelnöke először a svéd légierőnél szolgált, később pedig hegesztő lett. Mielőtt politikus lett volna, ebben az iparban 300 ezer munkás szakszervezeti képviselője volt, talán így szerette meg a politikát.

Stefan Löfven
Stefan LöfvenFotó / AFP

Justin Trudeau

Kanada miniszterelnökének két diplomája is van, az egyiket irodalomból, a másikat pedig pedagógiából szerezte. Diplomája megszerzése után tanított is franciát, humán tárgyakat, matematikát és drámát is középiskolában.

Justin Trudeau
Justin TrudeauFotó / AFP

Jacinda Ardern

Új-Zéland valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke kommunikációt és PR-t, majd politológiát tanult. Már az egyetemen politikával foglalkozott, és 37 évesen miniszterelnök lett.

Jacinda Ardern
Jacinda ArdernFotó / AFP

Mokgweetsi Masisi

Botswana jelenlegi elnöke angol és történelem szakos diplomát szerzett és gimnáziumban kezdett el tanítani. Később visszaült az iskolapadba, hogy további tanári képesítést szerezzen és ezután még évtizedek teltek el azelőtt, hogy komolyan belefolyt volna a politikába.

Mokgweetsi Masisi
Mokgweetsi MasisiFotó / AFP