A Nagyböjt időszaka: mit, hogyan?

Elindult a Nagyböjt, de azt sem tudod mi az? Vagy esetleg örülsz, hogy a karantén miatt ezúttal végre nem kell foglalkoznod vele? Van értelme egyáltalán? Ne hagyd annyiban, válaszolunk a kérdéseidre!

Alig ért véget a karácsony, észrevétlen gyorsasággal túlestünk a farsangon és máris jöhet a következő ünnep. Korábbi cikkünkben már beszéltünk róla, hogy mit ünneplünk húsvétkor, de tudjuk, mi az a nagyböjt és miért olyan fontos?

A Nagyböjt első jeleiAz üzletek polcain megjelennek a klasszikus húsvéti csomagok, a nyuszikák, kiscsibék és parfüm összecsomagolások a fonott kosárkákban. Eddig jó, de van ám más lényege is a nagyböjtnek, mint a húsvéti készülődés. Ha még mindig beírod a keresőbe, mert nem tudod mi az, ejtsünk néhány szót a lényegi részről is.

A Nagyböjt, tisztánA keresztényeknél a nagyböjt a húsvét előtti bűnbánati időszak, amelynek lényege az előkészület és Jézus Krisztus kínszenvedésére való megemlékezés. Időtartama negyven nap: ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen a Szentírásban többször is előfordul ez a szám.

  • Negyven napig tartott a vízözön,
  • negyven évig vándorolt a zsidó nép a pusztában,
  • negyven napot böjtölt Mózes, mielőtt megkapta a Tízparancsolatot
  • és a legfontosabb: Jézus negyven napot böjtölt a pusztában, ahol megkísértette őt a Sátán, de ő felülkerekedett.

Hamvazószerdával indul és Nagyszombatig tart, ez az időszak az idei évben február 17-e és április 3-a közé esik.

A böjt és az erre való odafigyelés önfegyelemre sarkall, meg fogsz döbbenni, mire vagy képes!
A böjt és az erre való odafigyelés önfegyelemre sarkall, meg fogsz döbbenni, mire vagy képes!Fotó / Shutterstock

 A böjt kötelező?

A böjtölés a keresztényeknél nagyon kategorikus, bár mára már enyhítettek ezen. Szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre írnak elő, amikor

  • a 18 és 60 év közöttiek
  • háromszor étkezhetnek egy nap
  • és egy nap csak egyszer lakhatnak jól.

Ezeken a napokon és nagyböjt további péntekjein a 14 évnél idősebb hívőket arra kérik, hogy ne fogyasszanak húst.

Muszáj nekem is?Természetesen nem. Mint ahogy a húsvétot sem kötelező megtartani, ha csak a csokitojások adják a fő apropóját. Alkalomadtán azonban érdemes átgondolni, hogy böjti időszakot tartsunk, ha már az év többi részében úgyis inkább a carpe diem jellemző. Miért ne lehetne ez húsvétkor? Vallásos családból érkezőknek ez nem kérdés, de ha nincs támpontod, akkor a legjobb időzítés a böjtre a húsvét időszak.

Gondoljunk csak bele: újévkor mindig megfogadunk valamit, ami körülbelül január közepére már érvényét is veszíti, már ha emlékszünk rá egyáltalán, hogy mit ígértünk meg azon a bódult szilveszter éjszakán. Hogy miért? Mert években gondolkodunk: "idén tanulni fogok", "idén sportolni fogok", "idén leteszem a nyelvvizsgát", "idén majd életmódot váltok". Egy év hosszú idő és a tél közepén gyorsan el is fogy a türelmünk, pláne, ha irreális terveket szövögetünk.

A húsvét azonban más: a Földön körülbelül 2,2 milliárd ember keresztény, nekik fontos a böjti időszak.

Csatlakozz te is, ha másért nem, fogd fel kihívásnak; hidd el, jól fog esni, hogy negyven napig tűrtőzteted magad: nem fogyasztasz húst, csokit, chipset, kávét, alkoholt, vagy bármit, ami neked egyébként fontos a mindennapokban.

Egy kevés áldozat, lemondás egyvalamiről, ami máskülönben csak a jóléti javaidat szolgálja.

A böjt és az erre való odafigyelés önfegyelemre sarkall, meg fogsz döbbenni, mire vagy képes! Belátható időtartam, betartható feltételekkel, egy testi-lelki újjászületésért cserébe. Megéri, nem?