Bizarr: a csiga, ami új testet növeszt, miután levágta saját fejét

A szüleidtől bizonyára te is számtalanszor hallottad már, hogy annyira szétszórt vagy, hogy a fejedet is elhagynád, ha nem lenne a nyakadra nőve. Nos, úgy tűnik, vannak élőlények, akiket még ez sem akadályoz meg abban, hogy elveszítsék a fejüket. És túl is éljék!

A tengeri csiga – latin nevén Elysia cf. marginata – pontosan ilyen élőlény. Azt persze hozzá kell tennünk, hogy nem szétszórtságból választja le a fejét a testéről, bár még a tudósok sem jöttek rá bizonyosan a jelenség okára. Előfordulhat, hogy egyes gyíkfélékhez hasonlóan a ragadozók megtévesztése a cél, de az is felmerült, hogy így szabadul meg a parazitáktól. Az biztos, hogy az egyébként igen színes állatvilágban is megdöbbentő ez a viselkedés.

Tengeri csiga – latin nevén Elysia cf. marginata
Tengeri csiga – latin nevén Elysia cf. marginata

De ez még nem minden!

Azon túl, hogy a csiga lefejezi önmagát, a feje önállóan is képes a további életre, sőt új szívet és testet is tud növeszteni. A vizsgálatok szerint erre akkor is képes, ha nem maga az állat kapcsol széteső üzemmódba, hanem külső behatás eredményeképpen válik el egymástól a fej és a test.

Azon túl, hogy a csiga lefejezi önmagát, a feje önállóan is képes a további életre
Azon túl, hogy a csiga lefejezi önmagát, a feje önállóan is képes a további életre

Ez az öngyógyító mechanizmus, ha a tudósok többet tudnak meg róla, akár a gyógyászatban is az emberiség hasznára válhat.