Széchenyi-díjat kapott Dr. Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is rangos kitüntetésben részesült. A köztársasági elnök március 15. alkalmából Széchenyi-díj kitüntetést adományozott Dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak, az SZTE alumnájának, Prof. Dr. Kemény Lajosnak, és Mesterházy Ákos Ferencnek. Mutatjuk a részleteket!

Március 15-e alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kitüntetéseket adományozott azok számára, akik Magyarországért kivételesen értékes, példaértékű tevékenységet folytatnak pályafutásuk során. A kitüntetettek listája a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Széchenyi-díjban részesült:Dr. Karikó Katalin

 • kutatóbiológus, biokémikus
 • az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója
 • a mainzi BioNTech alelnöke
 • a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense

Dr. Karikó Katalin pályafutásával egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként kapta a Széchenyi-díjat. Dr. Karikó Katalin a területi önkormányzat döntése alapján, március 15. alkalmából a "Csongrád-Csanád megye díszpolgára" címet is elnyerte.

Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus.
Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus.Fotó / Karikó Katalin

Prof. Dr. Kemény Lajos

 • Batthyány-Strattmann László-díjas orvos
 • a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja
 • a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója
 • tanszékvezető egyetemi tanára

Kivételesen értékes tudományos pályafutása során a bőr és a mikrobák közti kommunikációban központi szerepet játszó mechanizmusok feltárása, illetve a bőrbetegségek kezelésére szolgáló, új fényterápiás eljárások kidolgozása terén elért eredményei, valamint a bőrgyógyászat és a klinikai immunológia oktatásában végzett magas színvonalú munkája elismeréseként kapta a díjat.

Kemény Lajos Batthyány-Strattmann László-díjas orvos.
Kemény Lajos Batthyány-Strattmann László-díjas orvos.Fotó / Kemény Lajos

Mesterházy Ákos Ferenc

 • kutató és oktató, az SZTE címzetes egyetemi tanára.
 • agrármérnök
 • a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja
 • a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatóprofesszora
 • a korábbi Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara Növényvédelmi Intézetének volt egyetemi magántanára

Kivételesen értékes tudományos pályafutása során a növénypatológia és -nemesítés területén elért kiemelkedő, nemzetközi szinten is jelentős eredményei, valamint a búzában, illetve a kukoricában felhalmozódó mikotoxin méreganyag mennyiségének csökkentését célzó védekezési stratégia kidolgozójaként végzett kimagasló színvonalú munkája elismeréseként kapta a díjat.

Mesterházy Ákos Ferenc kutató és oktató, az SZTE címzetes egyetemi tanára.
Mesterházy Ákos Ferenc kutató és oktató, az SZTE címzetes egyetemi tanára.Fotó / Mesterházy Ákos Ferenc

A teljes névsor méltatással az egyetem honlapján található.

forrás: SZTE