Ugye kerülöd? Így sokkolja a szervezeted a gyorskaja

A gyorséttermi koszt a lehető legkényelmesebb módja, hogy gyorsan bekapj valamit, de ezzel párhuzamosan az egyik legegészségtelenebb is. A teljesen feldolgozott, mérnökien megtervezett, félkész étel, mire fizetsz, már ott van a tálcádon, de vigyázni kell vele, mert sok kellemetlen hatása van a szervezetre.

A gyorskaja pontosan azért olyan finom, amiért egészségtelen: nincs köze a főzött ételhez, minden távoli gyárakban készül hozzá, ahol laborban kikísérletezett receptek alapján dolgoznak. Majdnem minden elemük úgy készül, hogy a lehető legintenzívebb hatást váltsák ki a szervezetedben, amit magas só és cukortartalommal érnek el. Most csak négy káros hatást mutatunk be neked a sok közül, amikre oda kell figyelni.

Fotó / 123RF

Újra és újra éhes leszelMivel a végsőkig feldolgozott élelmiszerről van szó, ezért valódi tápanyagtartalmuk nincs a gyorséttermi ételeknek a kalórián kívül, aminek a tested nem tud ellenállni. Viszont a gyorsan felszívódó szénhidrátok hamar keresztülmennek rajtad, akármennyire degeszre tömted magad újra étel után fogsz sóvárogni.

Növeli a gyomorrák és a vesekő kialakulásának kockázatátA sok só és ízfokozó ugyan ehetővé teszi a legrosszabb alapanyagokat is, de ilyen magas koncentrációban a bennük lévő nátrium elősegíti a vesekő és más vesebetegségek kialakulását. Nem beszélve arról, hogy szomjassá tesz, amit természetesen cukros vagy édesítőszeres üdítővel olthatsz. Továbbá a gyomorrák kialakulásának is növeli a kockázatát.

Fotó / 123RF

Az egekbe lövi a vércukorszintetA magas gyors felszívódású szénhidráttartalom elhízáshoz vezethet. Illetve a vércukorszintet katapultként lövi ki, ami az azt követő hirtelen bezuhanással olyan vércukorszint ingadozást okoz, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Növeli a depresszió kockázatátNem beszélve arról, hogy a cukrot imádja a szervezet, ami függőséget okoz, mivel miután véget ér a gyors hatása, letargia jön, amit a tested még több cukorral akar majd megszüntetni.