Még egy hétig biztosan maradnak a korlátozások - Itt vannak a legfrissebb döntések

A miniszterelnök március 19-én, reggel ismertette a kormány legújabb járványügyi döntéseit. Mutatjuk a részleteket!

A március 8 óta tartó, kéthetes szigorítás vége felé közeledve a kormány már a korábbi pár napban utalt rá, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet súlyos, ezért enyhítésekre egyelőre biztosan nem számíthatunk. A további döntéseket Orbán Viktor ma reggel ismertette a Kossuth Rádió interjújában.

Íme, a legfontosabb tudnivalók:

  • A korábbi tervekkel ellentétben a miniszterelnök elmondása szerint március 22-én egyelőre mégsem kezdődhet meg az ütemezett újranyitás. Hétfőtől számítva még egy hétig biztosan fennmaradnak a szigorított korlátozások.
  • Tehát az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, dohányboltok, háztartási cikkeket árusító boltok és egyéb, fontosabb üzletek nyitva maradhatnak. Ezzel szemben az éttermek és más vendéglátóipari egységek csak elvitelre vagy kiszállításra működhetnek a továbbiakban is.
  • Továbbra is kötelező a maszkviselés szabad téren is.
  • Április 7-ig még biztosan zárva tartanak az óvodák és általános iskolák, az egyetemeken is marad a távoktatás.

A miniszterelnök elmondása szerint újranyitásra akkor készülhetünk, ha minden 65 év feletti ember megkapta az oltást. A húsvéti időszak járványügyi korlátozásairól a kormány később dönt, ezért jövő hét pénteken újabb döntéseket jelentenek majd be.

Konda Nikolett