A boldogság világnapja - Melyik életkorban vagyunk a legboldogabbak?

Ma, azaz március 20-án van a boldogság világnapja. Ennek apropóján Doro, a vezető szenior telefongyártó a boldogság és az életkor összefüggéseit kereste.

A World Happiness Report világszerte 156 országban méri a globális boldogság állapotát, olyan kérdésekre összpontosítva, mint a boldogság szintjének változása, vagy a nemzetet érintő egészségügyi problémák. 2020-ban Finnország a világ legboldogabb lakosaival az első helyet szerezte meg, zsinórban harmadik éve megelőzve Dániát, Svájcot, Izlandot és Norvégiát. Érdekesség, hogy a világ 10 legboldogabb nemzete között 9 Európában található.

Magyarország 2020-ban a világ országai közül az 53. helyen állt, ezzel az EU legboldogtalanabb országai között van, ugyanakkor az előző évekhez képest javuló tendenciát mutat.

Az elmúlt évtizedet nézve a világ harmadik legnagyobb javulása figyelhető meg nálunk.

Az életkor csak egy szám, rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle!
Az életkor csak egy szám, rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle!Fotó / AFP

Tudjuk, hogy a boldogság és az életkor összefüggnek egymással, de nem feltétlenül úgy, ahogy gondoljuk, ugyanis a boldogság az életkor előrehaladtával bizony növekedhet!

Egy amerika kutatás szerint a 80-90 éves korosztály általában nagyobb elégedettségről és szociális jólétről számolt be, mint a tinédzserek és a fiatal felnőttek.
A gerontológusok ezt az öregség paradoxonának nevezik: azok az idősebb emberek, akik életük során számos kihívással és veszteséggel néztek szembe és nehézséggel küzdöttek meg, ők ellenállóbbá, szívósabbá váltak. Annak ellenére, hogy az idősebbeknél gyakran tapasztalható a fizikai, vagy a kognitív képességek csökkenése, a fiatalabb felnőttekhez képest mégis elégedettebbnek, boldogabbnak érzik magukat.

A Doro telefongyártó cég is készített egy felmérést a 65 éven feletti idősek körében, hogy megvizsgálja az egészséghez és az idős korhoz való hozzáállásukat.

A 2020 tavaszán, nyugat-európai országokban végzett felmérés azt mutatta, hogy az európai idősek pozitívan viszonyultak az öregedéshez:

  • Egyértelmű többség (80 százalék) mondta, hogy elégedett az életével, és a válaszadók több mint fele (61 százalék) úgy érezte, könnyen megtalálja a helyét a mai világban.
  • A német idősek kiemelkednek a tömegből, elutasítva azt az állítást, hogy ma nehéz megtalálni a helyüket a világban.
  • A válaszadó idősek többsége (71 százalék) továbbra is tele van élettel, és nem érzi magát öregnek, továbbá 53 százalékuk nem is fél az öregedéstől.

Összességében a felmérés azt találta, hogy az idősek pozitívan és hittel tekintenek a jövőre, még a legidősebb életkorúak is!