Hogy micsoda?! Víz felett lebegő hajót fotóztak Anglia partjainál

Oké, hogy 2020 után semmin sem lepődünk már meg, de azért ez egy kicsit durva. Úgy látszik, 2021 is hozza az előző év formáját: lebegő hajót fotóztak az angliai Cornwall partjainál.

Mielőtt mondanád: igen, minden hajó lebeg. Persze! A víz felszínén, nem pedig a levegőben! Az alábbi – rendkívül szokatlan – fotót David Morris készítette az angliai Cornwall partjainál.

A fényképet készítő férfi és fia mindketten döbbentek álltak az eset előtt.
A fényképet készítő férfi és fia mindketten döbbentek álltak az eset előtt.Fotó / Twitter

A kép a partról készült, tisztán látszik a horizont vonala, és jóval felette egy hatalmas hajó. A levegőben. Szó bennszakad, hang fennakad. A fényképet készítő férfi és fia mindketten döbbentek álltak az eset előtt, nem akarták elhinni, amit látnak.

Nem, a képen nem űrhajó látható! Van magyarázat a különös jelenségre.  

Apa és fia (és most már mi is) felső állású délibáb szemtanúi voltak: tehát az általuk érzékelt kép a tárgy valódi helye felett alakult ki. Vajon ezek az optaikai illúziók is kifogtak volna rajtuk?

Mi a magyarázat?

A délibáb olyan légköroptikai jelenség, amelynek során a távoli tárgyakról nem a valódi helyükön és/vagy helyzetükben látunk képet. A leggyakrabban a horizont közelében megfigyelhető jelenség során, a látóhatár szélén lévő tárgyak a földfelszín felett lebegni látszanak, esetleg fordított állásúnak tűnnek vagy megkettőződnek.

A keletkezés okait illetve a tárgyak képének elhelyezkedése szerint a következőket lehet megkülönböztetni:

  • Alsó állású délibáb, amikor a kép a tárgy valódi helye alatt jelenik meg.
  • Felső állású délibáb, amikor a kép a tárgy valódi helye felett alakul ki.

Az alsó állású délibáb kialakulásához nagy kiterjedésű, gyors felmelegedésre alkalmas és egységes földfelszín szükséges: ilyenek a sivatagok vagy nyári hőségben az aszfalt. A teljesen száraz felületek egy része, vagy akár a teljes felület nedvesnek, vagy vízzel borítottnak látszik. Az állandóan változó, pocsolyaszerűnek tűnő kép tulajdonképpen a kék égről származik.

Hasonló jelenség tapasztalható, amikor a hideg levegő van alul és a meleg felül. Az így kialakuló felső állású délibáb a valós tárgy felett jelenik meg. A közeli dolgok távolinak látszanak, a tengeren a horizont megemelkedik.

Huh, megnyugodtunk, hogy nem idegen civilizáció szállt alá a teherhajóval. De 2021-ben már ezen sem lepődnénk meg...