Táplálkozási tévhitek, amiknek valószínűleg te is bedőltél

A táplálkozás tipikusan olyan téma, ami körül milliónyi mítosz és tévhit kering, az internet és a közhiedelem is tele van olyan tanácsokkal, amiknek aztán fele sem igaz. Íme egy kis ízelítő ezekből!

Gombás ételt nem ajánlott felmelegíteniMiért ne lehetne? Ha hűtőben tároltad a gombás ételedet, akkor nyugodtan melegítsd meg, semmi baj nem fog származni belőle.

Ha hűtőben tároltad a gombás ételedet, akkor nyugodtan melegítsd meg
Ha hűtőben tároltad a gombás ételedet, akkor nyugodtan melegítsd megFotó / 123RF

  A szénhidrátot kerülni kell, mert hízlal    

Szerencsére ez az igencsak fals mítosz már kezdi elveszíteni a népszerűségét, de még mindig vannak olyanok, akik félnek a szénhidrát-fogyasztástól, pedig nem kéne! A szénhidrát egy makrotápanyag, ami sokféle ételben (köztük kifejezetten egészségesekben is) megtalálható.

Önmagában nem „képes" hízást előidézni, ehhez huzamosabb ideig kell kalóriatöbbletben étkezni, szóval nyugodtan edd meg azt a krumplipürét vagy szelet tortát!

A burgonya egészségtelenHa már krumplinál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a sima burgonyát ért vád, miszerint egészségtelen, nem igaz. Éppenséggel egy C-vitaminban gazdag, rostos ételről beszélünk, ami gyorsabban is eltelít, mint a tészta vagy rizs, szóval mértékkel nyugodtan fogyaszthatod.

Az alkohol felgyorsítja az emésztéstAz alkohol a tévhittel ellenkezőleg megnehezíti a zsírosabb ételek gyomorból való kiürülését, szóval csak mértékkel!

A barna cukor egészségesebb, mint a fehérValóban megtévesztő, de a barna cukor nem a fehér cukor „jobb" alternatívája, csupán cukornádmelasszal színezett kristálycukor. Ha valami jobbal próbálkoznál, akkor próbáld ki a nulla kalóriás eritritet!

A barna cukor nem a fehér cukor „jobb" alternatívája
A barna cukor nem a fehér cukor „jobb" alternatívájaFotó / 123RF

Minden gyümölcslé és smoothie egészségesTermészetesen a gyümölcsökből, frissen előállított levek nagyon is egészségesek, azonban a boltokban kapható gyümilevek sokszor feleslegesen sok plusz cukrot és alapanyagokat tartalmaznak emellé elenyésző vitamin-tartalommal, szóval legyél résen, vagy inkább készítsd el őket házilag!

Ha szívesen olvasnál még a táplálkozásról keringő mítoszokról, akkor lesd meg a Mindmegette.hu cikkét!