A társasjátékok reneszánsza

Egy éve küzdünk a koronavírussal és a korlátozásokkal, szórakozási lehetőségeink minimálisra csökkentek. Mit lehet így csinálni? Utoljára talán gyerekkorunkban játszottunk társasjátékokkal, most mégis itt az idő leporolni őket!

Újra összehozza a családot, elmélyíti a barátságokat
A korlátozó intézkedések és a kötelező kollégiumi kiköltöztetések hallgatók ezreit kényszerítették a családi fészekbe való visszaköltözésre. A kialakult helyzet kisebb-nagyobb konfliktusokat gerjesztett, nehéz volt újra összeszokni. Kicsit mindenki a másik nyakára nőtt.

Gyakorlatilag korlátlanul válogathatunk stílus, játékosszám és játékidő szerint.
Gyakorlatilag korlátlanul válogathatunk stílus, játékosszám és játékidő szerint.Fotó / 123RF

 

Szabadulnánk, de az édes otthon kapuin túl se vár ránk a lehetőségek tárháza. Bulizni nem lehet menni, így marad a baráti túrázás vagy az italozós esték. Esetleg menedéket kereshetünk az online térben. A társasjátékok kiváló alkalmat biztosítanak, hogy az eltöltött közös idő tényleg aktívan és hasznosan teljen. Segítik levezetni az egymást közt felgyülemlett feszültséget, összekovácsolják a régi kötelékeket. A folyamatos interakcióknak köszönhetően mindig lesz beszédtéma, lehetetlen hogy leüljön a hangulat. Inni pedig mindezek mellett is lehet.

Tegye fel a kezét, aki nem húzatott fel négyet a tesójával!Tagadhatatlan, hogy a Monopoly, UNO, Activity mind fantasztikus játékok, felejthetetlen gyerekkori élményeket köszönhetünk nekik. A társasjátékos világ azonban sokkal tágabb ennél! Gyakorlatilag korlátlanul válogathatunk stílus, játékosszám és játékidő szerint. Az internetnek hála könnyedén hozzájuthatunk egyes értékelésekhez, és mi is megoszthatjuk tapasztalatunk a közösséggel.

Ha a klasszikusok mellett mást is kipróbálnál, ajánljuk a következő csatornákat:

Bár elkérik árukat, sokkal olcsóbb hobby ez, mint hinnénk! Mivel úgyis több főre szólnak - vannak egyjátékos verziók is -, simán megoszthatjuk a költségeket. A polcon való porosodás helyett kölcsönadhatjuk őket barátainknak, így egy felfrissítő rotációs hálót alakíthatunk ki.
Kell több egy jó hamburgernél, koktélnál és társasnál? Az utóbbi években Magyarországon is egyre több társasjátékos bár nyitott. Újdonságok vagy régi nagy kedvencek mellé ülhetünk le barátaink, esetleg csatlakozhatunk egy másik társasághoz. Sajnos a járványhelyzet miatt zárva tartanak, de reméljük idővel újra helyet foglalhatunk az asztaloknál.

A játékosok döntik el mire van szükségükA crowdfunding, azaz a közösségi finanszírozás korát éljük. Lényege, hogy egy még el nem készült projektért a fejlesztők előleget kérnek, cserébe biztosítják a majd megjelenő termék támogatókhoz való eljuttatását. Tulajdonképpen koncepciók, látványtervek alapján előre vásárolunk.

A polcon való porosodás helyett kölcsönadhatjuk őket barátainknak, így egy felfrissítő rotációs hálót alakíthatunk ki.
A polcon való porosodás helyett kölcsönadhatjuk őket barátainknak, így egy felfrissítő rotációs hálót alakíthatunk ki.Fotó / 123RF

Sok buktatója van - főleg megbízhatatlan projektgazdák esetén - , de hatalmas előnye, hogy a fejlesztés támogatói igények mentén folyik. Az emberek kezében a döntés, mi az, amivel szívesen játszanának, és mi az, amivel nem. Minél több támogatást gyűjt egy projekt, annál több extrával tud bővülni. A lelkes amatőrökön kívül nagy kiadók is gyakran fordulnak ehhez a módszerhez. Egyrészt az eredeti alapcsomag helyett egy sokkal tartalmasabb kiadást készíthetnek, másrészt pontosan fel tudják mérni a fogyasztói igényeket. Egyre több társasjáték születik meg közösségi finanszírozásból, majd díjakat bezsebelve tarol a ranglistákon. Azáltal, hogy a játékosok aktív részesei a társasjáték megálmodásának, a hozzá fűződő emocionális kötelékeik is szorosabbá válnak. A siker innentől már garantált.