A föld felett lebegő erdei rejtekhelyen minden gondodat elengedheted

A pandémia végével sokkal népszerűbbek lesznek az olyan utazási módok, ahol elkerülhetjük a tömeget. Ebben segít az az erdei ház, ami olyan, mintha a föld felett lebegne, hogy elengedhesd minden gondodat.

A finn dizájnhoz az ötletet az a tradicionális medvebiztos épület adta, amit étel tárolására használnak Lappföldön. A Kivijarvi Resort nevű házikó egyetlen cölöpön áll, belül egy ágy található, fürdőszoba és egy kis konyha, luxuskivitelben. A tervezők álma szerint ahogy az utazó belép a kis házba, úgy érzi, hogy elszakad a földön maradó aggodalmaitól.

A tervezők álma szerint ahogy az utazó belép a kis házba, úgy érzi, hogy elszakad a földön maradó aggodalmaitól.
A tervezők álma szerint ahogy az utazó belép a kis házba, úgy érzi, hogy elszakad a földön maradó aggodalmaitól.Forrás / Studio Puisto

A ház külső kinézete miatt beleolvad az őt körülvevő erdőbe és ezzel is hozzájárul a természetben való eltűnés élményéhez, a fal helyén lévő teljes hosszúságú ablakon keresztül pedig zavartalanul figyelhetjük a kilátást.

A fal helyén lévő teljes hosszúságú ablakon keresztül pedig zavartalanul figyelhetjük a kilátást.
A fal helyén lévő teljes hosszúságú ablakon keresztül pedig zavartalanul figyelhetjük a kilátást.Forrás / Studio Puisto
A kabin belső minimalista berendezése.
A kabin belső minimalista berendezése.Forrás / Studio Puisto

A kabin belső minimalista berendezése tiszta lapként veszi körül a látványt, a konyha és a fürdőszoba ugyanis a házikó hátsó részében, a szem elől elrejtve kaptak helyet. Hogy a jelenléte a külső szemlélő számára se legyen zavaró, az összes csövet és kábelt, ami a ház komfortját szolgálja, a külső lépcső aljába rejtették.

A külső lépcső.
A külső lépcső.Forrás / Studio Puisto

A finn tóparti nemzetiparkban egyelőre ez az egyetlen ilyen házikó, de ha beválik, összesen ötvenet terveznek (a tó fölé és a földbe ágyazva is), mellé konferenciatermet és természetesen szaunát is, hiszen Finnországban ez alapvető szükséglet.

A finn tóparti nemzetiparkban egyelőre ez az egyetlen ilyen házikó.
A finn tóparti nemzetiparkban egyelőre ez az egyetlen ilyen házikó.Forrás / Studio Puisto

Ha nem akarnál Finnországig menni, Magyarországon is vannak hasonlóan aranyos, ha nem is egyetlen cölöpön álló erdei búvóhelyek. Találunk Pécs mellett, a Mátrában, a Dunakanyarban, a Balaton környékén vagy szinte bármerre az országban. Elég egy gyors keresés és foglalás, és már mehetsz is elbújni a világ elől, ha a korlátozások engedik.