Szenzációs felfedezés: ezek a cápák világítanak a sötétben

Új-zélandi kutatók fedezték fel a mélytengeri cápafajt, ami bár örök sötétségben él, magának mégis tud fényt csinálni. Lenyűgöző.

Ha igazak a hírek, az emberiség még mindig nem ismeri a tengerek 80 százalékát. Ez önmagában is ijesztő, ha arra gondolunk, hogy mennyi minden úszkálhat ott, de akkor különösen elképesztő, ha figyelembe vesszük, többet tudunk a Marsról, mint saját bolygónk tengereinek a mélyéről.

A világító mélytengeri állatok már nem jelentenek újdonságot, de most újabb faj „akadt horogra". Egyedei nem csak attól érdekesek, hogy fluoreszkálnak a mélység sötétségében, hanem attól is, hogy ők a legnagyobb tengeri gerincesek, akik képesek erre.

Csaknem 1,8 méter hosszúra is megnőhetnek. Aki tud egy keveset a cápákról az azonnal arra gondol, hogy egy kétméteres cápa nem is nagy, hiszen a bálna cápa akár 17 méteresre is megnőhet. Ám a tengerek legmélyén leginkább kisebb állatokkal találkozhatunk.

Fotó / AFP

Ahogy már említettük, a természetes foszforeszkálás számos állatfajnál megfigyelhető, például medúzáknál, polipoknál és halféléknél is, ám cápáknál ez az első alkalom, hogy fénykibocsátást találtak a kutatók. A tudósok szerint ezzel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mélytengeri életnek fontos kelléke az, hogy az állat fényt tudjon produkálni, az azonban szerintük is kérdéses, hogy hogyan boldogul egy olyan ragadozó, aki fénnyel hívja fel magára az áldozat figyelmét.

Az újonnan felfedezett világító cápa a búvárcápa (Dalatias licha) nevet kapta és a tenger alkonyzónának nevezett 200 és 1000 méter mélység közötti tartományában él. A tanulmány ezt a mélységet a természetes foszforeszkálás zónájának is nevezi, mivel ide már nem jut be a napfény eléggé ahhoz, hogy fotoszintézist kezdeményezzen.