Döntés a konyhában, amit ha jól hozol meg, az egész életed könnyebb lesz

Egyetlen egy jó kés többre képes a konyhában, mint bármilyen más eszköz. A tökéletes multifunkciós aprítógép, ami az örökkévalóságig társad lehet, hiszen nincs benne motor, ami elromolhatna.

Azt már tudod, miért fontos, hogy éles legyen a késed, most arra adunk választ, hogyan válaszd ki, hiszen ideális esetben hosszú évekig lesz társad a főzésben.

A méret a lényeg

Az első szempont, amivel tisztában kell lenned, az az, hogy mekkora helyed van a konyhádban. Egészen pontosan, hogy mekkora vágódeszkád van, mert a késed pengéje nem jó, ha lelóg róla.

Érdemes a vágódeszkád szélességénél rövidebb pengét választani.  

Emellett a kezed mérete is fontos, figyelj arra, hogy kényelmes legyen a fogása, és hogy olyan széles legyen a pengéje a késnek, hogy az ujjaid ne érjék el a vágódeszkát, amikor szeletelsz.

Egyetlen egy jó kés többre képes a konyhában, mint bármilyen más eszköz.
Egyetlen egy jó kés többre képes a konyhában, mint bármilyen más eszköz.Fotó / 123RF

Kelet vs. Nyugat

A pengék formája ezerféle lehet, de ami fontos, hogy az élnek van-e hasa.

Az egyenes – jellemzően Japán stílusú – pengék a fel-le mozgású szeletelésnek kedveznek, amíg a hasas, nyugati stílusúak a „billegtető" darabolásnak.  

Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai a nyugati pengéknek jobban alkalmasak a keményebb dolgok, például a csirkecsont vágására. Ennek az az oka, hogy a penge hasa miatt, a hegyét le lehet támasztani a vágófelületre, úgy nagyobb erőt lehet kifejteni vele.

Minőség > mennyiség

Az olcsó kések is tökéletesen megfelelnek a mindennapi használatra, de érdemes a minőségre törekedni, hosszú távon megéri. Amiket viszont érdemes elkerülni, azok a késkészletek, amikben sok fölösleges darab van, illetve az olcsó, de giccses darabok, amik a gyenge minőségüket akarják díszítéssel leplezni.

Végezetül, ami a legfontosabb, vigyázz az élükre, mert akármilyen drága egy kés, semmit sem ér, ha el van tompulva.