Ha ezeket az ételeket eszed, jövő héten akár vehetsz egy Ferrarit is

Általában a pénztárcánk vastagsága határozza meg, mi számít drágának számunkra. Van, aki napról napra él a lehető legolcsóbb ételekből; és van, akinek nem számít, mennyit költ vacsorára. Elhoztuk a világ öt legdrágább ételét, amelyek tényleg a luxus kategóriába tartoznak.

Ha ezeket eszed, valószínűleg nem okozna fejfájást néhány luxusautó vásárlása sem. Előre szólunk: könnyen előfordulhat, hogy üresnek érzed a zsebed a cikk után.

1. Japán wagyu steak

A világ egyik legdrágább húsa a japán wagyu steak, amely japán farmokon, különleges körülmények között nevelt marhából készül. Az állatokat minőségi táplálékkal és rizzsel etetik, míg el nem érik a 700 kilogrammot.

Egy kiló wagyu hús ára akár 580 dollár is lehet
Egy kiló wagyu hús ára akár 580 dollár is lehet

Mesterséges tápanyagokat nem alkalmaznak, így a folyamat akár három évig is eltarthat. A marháknak nevet adnak, és mindegyik állat származása visszakövethető. Így biztosítják a tenyésztők a prémium minőséget. Egy kiló wagyu hús ára akár 580 dollár is lehet, ami 179 ezer forintnak felel meg.

2. Jávorszarvas sajt

Nem véletlenül jutott ennek a különleges sajtnak hely a legdrágább ételek listáján. Egy kiló jávorszarvas tejből készített sajt ára több mint 308 ezer forint. A sajt különlegessége, hogy csupán egyetlen svéd farmon készítik, így igazi ritkaságnak számít a sajtimádók körében.

Egy kiló jávorszarvas tejből készített sajt ára több mint 308 ezer forint
Egy kiló jávorszarvas tejből készített sajt ára több mint 308 ezer forint

3. Fecskefészek leves

Az étel elnevezése nem fantázianév. A fecskefészek leves az Ázsia sziklás tengerpartjain élő fecskék fészkéből készül. A madarak nyálukkal apró halakat és algákat tapasztanak össze, amelyet aztán a szakácsok csirkehúslevesben főznek meg. Az étel nem véletlenül kerül akár 3000 dollárba (926 ezer forint): a fészkeket az életveszélyt is vállalva meredek sziklákról gyűjtik be.

A fecskefészek leves az Ázsia sziklás tengerpartjain élő fecskék fészkéből készül
A fecskefészek leves az Ázsia sziklás tengerpartjain élő fecskék fészkéből készül

4. Fehér szarvasgomba

A különleges, föld alatt termő gombafaj híresen drága. A szarvasgombák termését nagyban befolyásolja az éghajlat, a fehér szarvasgomba pedig még érzékenyebb az időjárásra. Ritkasága és nehéz felkutathatósága miatt egy kiló gomba ára elérheti a 10 000 dollárt is, amely 3 millió forintnak felel meg.

Egy kiló gomba ára elérheti a 10 000 dollárt is
Egy kiló gomba ára elérheti a 10 000 dollárt is

5. Almas kaviár

A fehér kaviár (más néven Almas) az igen ritka 60-100 év közötti albínó tokhal ikrája. A hal csak a Kaszpi-tenger tiszta vizében található meg. Genetikai rendellenessége miatt a hal nem képes a melanin termelésére, ezért ikrája krémesebb állaggal és gazdagabb ízvilággal rendelkezik, mint a többi kaviár. A különleges étel olyan drága, hogy a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült a maga 34 ezer dolláros kilónkénti árával, ami körülbelül 10,5 millió forint.

A különleges étel olyan drága, hogy a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült
A különleges étel olyan drága, hogy a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült
Ha szeretnél még több drága ételről olvasni, a Mindmegette oldalán találsz további luxus ínyencségeket.