Jobb, ha tudod: ezt történik veled, ha kávéval indítod a napod!

A vizsgaidőszak még odébb van és a lehető legjobb megoldás az, ha időben el kezdesz tanulni, de mind tudjuk, hogy az egyetem nem mindig működik így. Ilyenkor jön az éjszakázás és a kimerültség, na meg a kávé!

A jó hír az, hogy egy német kutatás szerint nem hiába iszol kávét reggel, ha nem aludtál eleget éjszaka, de az is kiderült belőle, hogy ennél azért árnyaltabb a kép.

Bebikázza a napot

Maga a kutatás menete is borzasztóan érdekes volt, amiről érdemes többet olvasni, hogy hogyan is lehet a kávé hatását mérni emberek szervezetében. Viszont, nekünk most az eredmény a lényeg, ami az volt, hogy a koffein igenis segít abban, hogy a kialvatlanságot ellensúlyozd vele.

Ami viszont nagyon fontos, főleg egyetemistáknak, hogy a koffein csak az első három-négy nap alatt volt hatásos. A továbbiakban ugyanolyan eredményeket produkáltak a kísérlet koffeines kávét ivó résztvevői, mint a koffeinmentest fogyasztók. Szóval csak nagyon rövid ideig tudod stimulálni a szervezeted, utána ő is beadja a kulcsot.

Ne csak a koffeinre hagyatkozz.
Ne csak a koffeinre hagyatkozz.Fotó / Shutterstock

Van, amire nincs csodaszer, vagy mégis?

A kutatás igazi tanulsága tehát mindenképpen az, hogy akármilyen hatásos ellenszerei vannak, a kialvatlanságnak csak egyetlen megoldása van, és az bizony az, ha jól kialszod magad. Persze, ezt könnyű mondani, de ahogy az éberségnek vannak csodaszerei, úgy a jó alvásnak is, amik legalább annyira finomak, mint a kávé!

Az elegendő pihenés mellett pedig még érdemes odafigyelni arra is, hogy ne csak a koffeinre hagyatkozz, amikor egy kis extra teljesítményt akarsz kisajtolni magadból.

Fogyassz más, igazi tápanyagokban gazdag élelmiszereket, amik legalább annyi energiát adnak, mint a kávé.

A fásultságon pedig sokat segíthet egy frissítő, rövid torna, ami kicsit helyrepofoz a sok görnyedve tanulás és dolgozás közepette. Mindemellett persze nem szabad megfeledkezni a kávé rituális szerepéről sem, amit kiválthatsz más meditatív, forró italokkal, például teával, vagy olyan napokon, amikor több kényeztetésre vágysz, egy bögre forrócsokival.