Három érdekesség, amit biztosan nem tudtál a kutyákról

Gyakran elgondolkozol azon, vajon mire gondol épp a kutyád: vajon mit mondana, ha tudna beszélni? Négylábú barátaink nem csak minket, hanem a kutatókat is nagyon érdeklik, ezért állnak elő mindig meglepő új megfigyelésekkel.

Hogyan és miért mosolyognak?

Biztos te is láttad már úgy, mintha a kutyád mosolyogna. Olyankor kicsit kinyitja a száját, aminek sarka felfelé ível, és kilóg a nyelve. Ez minket teljesen arra emlékeztet, mint amikor, mi emberek mosolygunk. Ahogy az ORIGO cikkéből kiderül, a kutyák megfigyelik az emberek metakommunikációját, és amennyire lehet, utánozzák is, hogy hatékonyabban tudjanak velünk kommunikálni, tudatni a szükségleteiket.

Nem lehet azonban az egészet egyszerű manipulációra és utánzásra fogni, mivel a kutyák komplex lények önálló érzelmekkel. A mosolygást ugyanis olyan jól elsajátítják, hogy utána már saját érzelmeik kommunikációjára is használják: például, amikor feladatra vagy jutalomfalatra várnak.

Vajon mit mondana, ha tudna beszélni?Fotó / Shutterstock

Miért nedves az orruk?

Mindenki tudja, hogy a kutyák orra nedves, és azt is, hogy fontos okból, de pontosan senki sem tudná közülünk megmagyarázni, hogy miért. Most eláruljuk! Azért, mert nedves orral jobban érzik a szagokat, segít ugyanis a levegőben keringő vegyületek érzékelésében.

Az orrukon lévő nedvesség egy különleges váladék, ami segít felszívni ezeket az anyagokat és amikor az okos kis négylábú megnyalja az orrát, segít neki pontosan meghatározni, milyen szagról is van szó. Nem merő véletlen tehát az sem, hogy szaglásuk annyira pontos, hogy azt még bírósági bizonyítékként is fel lehet használni. A vadászkutyáknak például olyan éles a szaglásuk, hogy 300 óránál idősebb szagnyomokat is követni tudnak.

Sokan gondolják, hogy a kutyák csak fekete-fehérben látnak.Fotó / Shutterstock

Látnak a kutyák színt?

Sokan gondolják, hogy a kutyák csak fekete-fehérben látnak, és nem tudják azt a rengeteg színt megkülönböztetni, ami körülvesz minket. Ez azonban nem pontos, mivel kutatások kiderítették, hogy a kutyák látnak színeket, de más árnyalatokat és eltérő intenzitással, mint az emberek.

Mivel retinájuk máshogy épül fel, a sárga, szürke, kék, piros és zöld színeket tudják érzékelni, ezért látásuk ahhoz közelíthető, ahogy egy színvaksággal rendelkező ember lát.  

A sötétben is jobban látnak az embereknél és a látószögük is szélesebb: míg mi 180 fokot látunk be, a kutyák 240-et. További érdekesség, hogy a nagyfelbontású tévéket jobban látják, mivel ahhoz, hogy ne legyen homályos a kép, nekünk elég másodpercenként 60 kép, nekik azonban 70 kell.