Húsvéti utazási szabályok és furcsaságok Spanyolországban

Miért egyszerűbb például Németországból eljutni a Kanári-szigetekre, mint Madridból? Autonóm közösségenként némileg változó szabályok érvényesek Spanyolországban, ám az közös: a kedves családi látogatások biztosan elmaradnak húsvétkor.

Különösen a mélyen vallásos Dél-Spanyolországban rendkívül fontos ünnep a húsvét, és nem elsősorban a tojásfestés miatt. A mediterrán országban ráadásul hosszabbra, egy egész hétre nyúlik a különleges időszak, ezért is nevezik Santa Semanának, azaz Szent Hétnek vagy húsvéti Nagyhétnek.

Spanyolországban sem idén megszokott az ünnep.Fotó / AFP


Hagyományosan felvonulások, vallásos gyülekezetek kísérik Krisztus feltámadásának ünnepét, ám természetesen a koronavírus-járvány időszakában erről szó sem lehet.
Igen ám, de Spanyolország hazánknál több mint ötször nagyobb ország, amelyet 17 úgynevezett autonóm közösség és két autonóm város alkot. A területileg legnagyobb közösség, Castilla y León, azaz Kasztília és León egymaga csaknem akkora, mint Magyarország, így aztán szükség van a helyi szabályozásra is.
A központi irányelveken túl az autonóm közösségek maguk is dönthetnek az éppen aktuális szabályokról, ezért fordulhatnak elő különbségek. A húsvét közeledtével azonban közös irányelv lett, hogy legkésőbb este 23 és reggel 6 között kijárási tilalom érvényes, és az autonóm közösségek között csak különleges indokokkal lehet utazni.
Ezért fordulhat elő az, hogy egy országon belül, ám különböző tartományban lakó családtagok sem látogathatják meg egymást a húsvéti ünnepek alatt. A helyzet akár egymástól távolabb élő párokat tart távol egymástól.

Hagyományosan felvonulások, vallásos gyülekezetek kísérik Krisztus feltámadásának ünnepét.Fotó / AFP


A regulákat pedig szigorúan ellenőrzik Spanyolországban. Már korábban is megszokott volt, hogy amikor például a települést sem lehetett elhagyni, a határában, egy-egy körforgalomban rendőrök vagy éppen csendőrök felügyelték a forgalmat, és faggatták az embereket, miért utaznak. Most sem lesz másként. Madridban például kimondottan ügyelnek erre, hiszen a fővárosiak, illetve a közösség lakói ilyenkor gyakran veszik célba valamelyik tengerpartot.


Itt azonban némi furcsaságot tapasztalunk.

Spanyolországban a turizmus évről évre óriási bevételt generál, így a koronavírus-járvány miatt összeomló szektor és így az ország hatalmas veszteségeket szenvedett el. Érhető tehát, ha a kormány óvatosan próbál nyitni a külföldi turizmus felé.
Csakhogy emiatt például egy negatív PCR-teszt birtokában könnyebben juthatnak el a külföldiek a Kanári-szigetekre, mint az ugyanabban az országban lakó spanyolok. Ők ugyanis csak különleges okokkal utazhatnak egyik autonóm közösségből a másikba (idősek ellátása, munka, vis major, azaz váratlan esetek, stb.), bár tegyük hozzá, a turisták sem rándulhatnak át csak úgy egy másik tartományba.

A mélyen vallásos Dél-Spanyolországban rendkívül fontos ünnep a húsvét.Fotó / AFP


A spanyolokat mindenesetre ez eléggé fel is paprikázta, és még az Európai Unió is jelezte az országnak, hogy hozza összhangba a belföldi és nemzetközi utazásra vonatkozó szabályokat.
Összegezve, ahogyan Magyarországon is korlátozások érvényesek, Spanyolországban sem lesz a megszokott a húsvéti ünnep. Ám bárhol is vagyunk, igyekezzünk nem elkövetni a tipikus hibákat, amelyek miatt elkaphatjuk a fertőzést, pláne, mert némi kreativitással a korlátozások idején is tartalmasan tölthetjük el az időt.