Te hallod? Itt a hang, amit csak a 25 év alattiak hallanak

Sajnos, ahogy öregszünk, folyamatosan romlik a hallásunk is. Egy interneten keringő kihívás bebizonyítja, hogy van olyan hang, amit csak a fiatalok hallanak.

Az elmélet az, hogy akik idősebbek, már nem hallják azt a bizonyos "szúnyog hangot", ami 17,4 kHz-en szól. Ezt a 17 éves Carmen és a 32 éves Maylinn be is bizonyították TikTok-on. A videóban lejátszák a fiatalok számára borzalmas hangot, aminek hallatán Carmen láthatóan kellemetlenül is érzi magát, ám nagynénje, Maylinn füle botját sem mozdítja.

A hangmagasság a hang, elsősorban a zenei hang egyik jellemzője. A hangmagasságot a hang frekvenciája határozza meg: nagyobb frekvencia esetén magasabb hangot érzékelünk. Az emberi fül számára hallható hangmagasság-tartomány körülbelül a 20 Hz-20 kHz közötti intervallumba esik. Az emberi életkor előrehaladtával és a hallás romlásával a magas frekvenciájú hangokat egyre kevésbé érzékeljük.

Te hallod?

Az elmélet nem teljesen tudományos, hiszen vannak, akik 25 év felett is hallják a hangot. És persze vannak olyanok is, akik fiatalabbak, mégsem érzékelik. Annyit azért állíthatunk, hogy 20 alatt majdnem mindenkinek hallania kellene.

Szomorú belegondolni, hogy bizonyos képességeink már 30 éves korunk előtt romlani kezdenek. Vannak azonban, akiknek ezzel nincs problémájuk, sőt kifejezetten várják, hogy elveszítsék a hallásukat.

A másik véglet

Egy skót nő egy reggeli tv műsorban számolt be arról, hogy a misophonia nevű állapottól szenved, ami azt jelenti, hogy bizonyos zajok különösen zavaróak számára.

A hang, ahogy az emberek lélegeznek. Minél tovább hallom, annál mérgesebb leszek. Csak várom, hogy abbamaradjon, annyira mérges leszek.

Mivel az emberek nem tudják abbahagyni a lélegzést, ő szeretne inkább megszabadulni a hallásától, ha lehetne. A helyzet annyira rossz, hogy Karen meg is kérdezte, van-e rá bármilyen mód, hogy műtéti úton megsüketítsék, ezt azonban az orvosok nem vállalták.