Miért mindig a kisebb feladatokat toljuk magunk előtt? A halogatás pszichológiája

Veled is megesik, hogy egy kicsi, könnyen elintézhető dolgot addig halogatsz, amíg hatalmassá nem nő, és teljesen lefagysz tőle? Tudjuk, hogy nagyon rossz érzés, de miért csináljuk?

Legtöbbször olyan feladatról van szó, amit maximum 20 perc alatt el lehet intézni, de kicsit kellemetlen. Mivel nem annyira sürgős, és nem rajongsz az ötletért, hogy megcsináld, elkezded kicsit halogatni. Mindig csak kicsit halasztod, mondván, ráér, majd úgyis megcsinálod. Közben azonban észre sem veszed, hogy egy pár perc alatt elintézhető dolog folyamatosan a fejedben él, ezzel sokkal jobban idegesít, és elveszi az energiádat, mintha egyszerűen letudnád.

Könnyű megérteni, miért halogatunk nagy feladatokat. Megijesztenek, azt sem tudjuk, hogy lássunk hozzájuk.

A pszichológia szerint a kisebb feladatoknál is hasonló okokat találhatunk: ha halogatjuk, az nem azért van, mert elfelejtjük, hanem mert olyan elemet tartalmaz, amiben nem vagyunk biztosak, vagy kellemetlennek érzünk.

Ilyen lehet például leszaladni a postára feladni valamit (ki akar sorban állni?), kicserélni a nyomtatóban a patront (el kell olvasni a használati utasítást, és még úgy sem biztos, hogy összejön), vagy kitölteni egy dokumentumot, és visszaküldeni emailben (senki sem rajong az adminisztrációs feladatokért).

Mindig csak kicsit halasztod, mondván, ráér, majd úgyis megcsinálod.
Mindig csak kicsit halasztod, mondván, ráér, majd úgyis megcsinálod.Fotó / 123RF

Hogy vessünk ennek véget?

Egyszerű szabály: ha az elvégzendő dolog két percnél nem venne több időt igénybe, akkor ahelyett, hogy felírod a "to do listára", inkább azonnal megcsinálod. Egy kutatás alanyai sokkal kevésbé stresszesnek értékelték a feladatot, amikor elkezdték, mint amikor még a halogatási fázisban tartották. Ezt biztos te is átélted már.

Érdekes módon a közhiedelemmel ellentétben a halogatók nem a laza, nemtörődöm emberek, hanem azok, akik nagyon is önkritikusak és maximalisták, ezért ha te is ide tartozol, fontos, hogy adj magadnak egy kis kegyelmet.

Ha nem kínzod magad az elvégzetlen feladat miatt, rengeteg stressztől szabadulsz meg.