Elképesztő elmetrükkel állt elő a pszichológushallgató TikTokon

Három szóval elérheted, hogy megszabadulj az idegességtől és nyugtalanságtól.

Mollie Trainor, aki jelenleg pszichológiából készül mesterdiplomát szerezni, egy rövid TikTok-videóban mutatta be az ötletet, melynek segítségével az idegességet izgalommá lehet alakítani.

Ha szereplés előtti idegességgel kapcsolatos problémád van, például prezentációt kell tartanod, átverheted saját magad, hogy úgy érezd nem is ideges vagy, hanem izgatott, azzal, ha hangosan kimondod:

Izgatott vagyok. – árulja el a videóban.

@mollietrainor

##stitch with @rachelvanderbilt The first thing you learn in psych is that humans are both more and less complicated than you’d think

♬ original sound - Mollie

A trükk azzal magyarázható, hogy az idegesség és az izgalom is magas izgalmi állapotot jelentenek és pszichológiailag elég hasonlóak, ezért nem nehéz az agyat rávenni arra, hogy a jeleket inkább izgalomként értékelje nyugtalanság és idegesség helyett.

Ez jobban működik, mintha azt mondanád magadnak, hogy „Nyugodj meg!", mert a nyugalom alacsony izgalmi állapot, ezért távolabb áll az előbbi jelenségektől.

A videóban Mollie is bevallja, hogy ő maga sem hitte el, hogy működik, amíg ki nem próbálta.

Az első dolog, amit pszichológián megtanulsz, hogy az emberi lények egyszerre bonyolultabbak és kevésbé bonyolultak, mint gondolnád.- írja.

Egy 2013-as Harvard-kutatás le is tesztelte az ötletet számos idegességgel járó helyzetben. „Míg az idegesség negatív érzés, ami ronthatja a szereplésünket, az izgalom pozitív, kellemes érzés, ami javítja"- írja a kutatás szerzője, Alison Brooks.

Kutatása kimutatta, hogy a résztvevők többségénél hatásosabb volt átállítani az idegességet izgalommá, mint megpróbálni lenyugodni.

Az átállítás még javított is a teljesítményükön olyan helyzetekben, ahol nagy nyilvánosság előtt kellett megszólalniuk, énekelniük vagy matekfeladatot megoldaniuk.

Mollie TikTok-videójában arra is kitér, hogy ez fellépés előtti idegességnél működik, azokban az esetekben nem, amikor valaki szorongásos mentális problémáktól szenved. Sok felhasználó jelezte a kommentekben, hogy gyakran használják a technikát, ami valóban működik.