Ezen lehidalsz: a hajózás legnagyobb bakija nem a Szuezi-csatornán történt

Hanem az Északi-tengeren, valahol Nagy-Britannia és Dánia között, 1904. október 21-én. Az orosz haditengerészet hibázott óriásit, ami miatt majdnem háború tört ki Oroszország és Anglia között egy éjszaka alatt.

A történetből kiderül, hogy a hajósok nemcsak manapság tudnak egetrengetően nagyokat bénázni, hanem ennek a szokásuknak komoly történelmi múltja van.

Ismeretlen vizeken

A főszereplőnk az orosz hadiflotta, akik az orosz-japán háború alatt indultak útnak, hogy segítsenek honfitársaiknak a messzi Mandzsúriában.

Már induláskor téves információt kaptak, miszerint az Északi-tengeren japán torpedóhajók cirkálnak.  

Ez a legénység körében még őrültebb pletykák formájában terjedt tovább, paranoiát szülve. A félelmek eloszlatása miatt rendelte el a tengernagy, hogy semmilyen körülmények között nem engedhetnek idegen hajót maguk közé.

Ezek után sejtheted, hogy hova fog kilyukadni a történet...

A híres Auróra cirkáló.
A híres Auróra cirkáló.

Baljós árnyak

Az incidens úgy kezdődött, hogy az egyik hajó kapitánya egy svéd halászhajót japán rombolónak nézett, és jelentette, hogy megtámadták őket. Ezután egy másik tiszt több angol halászhajót is ellenségnek nézett, Japántól harminckétezer kilométerre.

Nem kellett több, tüzet nyitottak: három halász odaveszett, de itt nem álltak meg az oroszok. Tovább lőttek saját magukra, a híres Auróra cirkálóra, és más hajókra, amiken a képzetlen tüzéreknek hála, kevés áldozatot szedtek.

Példának okáért az Orjol csatahajó 500 lövést adott le, amiből egy sem talált!  

A káoszban, egy hajó legénységének egyik fele dezertálni kezdett, miközben a másik karddal a kezében várta a japánokat. A felfordulás 20 percig tartott, ennyi idő alatt jöttek rá, hogy pár szerencsétlen halászt és saját magukat lövik szitává.

Tea-time is over

Az angolok mindezt elég rossz néven vették: 28 csatahajót indítottak útnak az oroszok ellen, miközben égtek a vonalak, hogy tisztázódjon a helyzet. Végül az ügyet nemzetközi bíróság előtt tisztázták, a túlélő halászok pedig kártérítést kaptak.