Szélsőségek határán: mégis milyen a gamer lányok élete?

A gamerek világának többségét mindig is a férfi játékosok alkották, de egyre gyakrabban lehet találkozni női játékosokkal is a szektorban. Ez nemcsak a játékokra, hanem a videojátékok streamelésére is jellemző. De milyen lehet maga a játékélmény vagy a befogadó közösség a gamer lányok számára? A válasz a szélsőségekben rejlik.

A tapasztalatok vagy az elhíresült mémek is jól mutatják: ha a semlegesség mögé rejtőznek a játékosok, akkor a többiek csak a résztvevő képességeit firtathatják.

Azonban amikor a játékos felfedi nemét, a dolgok rögtön más megvilágításba kerülhetnek.

Mivel a gamereknek alapjáraton az a megszokott, hogy a videojáték fiúknak szól, ezért nem is számítanak lány játékosokra. Ha mégis találkoznak eggyel, akkor általában igen szélsőséges fogadtatásban részesülhetnek a csajok.

Mivel a gamereknek alapjáraton az a megszokott, hogy a videojáték fiúknak szól, ezért nem is számítanak lány játékosokra
Mivel a gamereknek alapjáraton az a megszokott, hogy a videojáték fiúknak szól, ezért nem is számítanak lány játékosokraFotó / Shutterstock

ÚRISTEN!!!

Az egyik ilyen, amikor a játékosok megőrülnek, ha gamer lányok tűnnek fel a csatatéren, és a jól megszokott stratégiai megbeszéléseket felváltják a "mi van rajtad?" gondolatok. Hasonló szituációkat a Viva La Dirt League YouTube-csatorna készít, vicces köntösbe bújtatva.

Szerintem...

Néha kedvességből, néha csupán lekezelésből rögtön tanácsokkal bombázzák az illetőt, még akkor is, ha alapból jól játszik a játékos. Az adott játéktól is függ, hogy milyen pozíciót szánnak a férfi játékosok a lányoknak, sok esetben szeretik, ha inkább a kisebb teendőket viszik, vagy supportként, azaz támogatóként vannak jelen – feltételezve, hogy a lányokhoz ezek a küldetések illenek jobban.

Talán ez a fajta szélsőséges hozzáállás még mindig kedvezőbb, mint a másik.

 

Az adott játéktól is függ, hogy milyen pozíciót szánnak a férfi játékosok a lányoknak
Az adott játéktól is függ, hogy milyen pozíciót szánnak a férfi játékosok a lányoknakFotó / Shutterstock

ÚRISTEN!!! (Csak máshogy...)

Van olyan is, amikor nem arra helyeződik a hangsúly, hogy megvédjék a női játékosokat, hanem egyenesen provokálják őket, csupán a nemük miatt. Szegény lány még csak el sem kezdi a meccset, már is kispályára küldhetik, csak azért, mert nem férfi játékos.

Alkalomadtán szeretik felcsapni a sztereotípia kézikönyvét, hogy sablonos szövegek százait öntik a szerencsétlenekre, akik döbbenten figyelik az eseményeket, és nem értik, miért is kéne a konyhában főzniük, ahelyett, hogy egy játékkal kikapcsolódjanak.

Van olyan is, amikor nem arra helyeződik a hangsúly, hogy megvédjék a női játékosokat, hanem egyenesen provokálják őket
Van olyan is, amikor nem arra helyeződik a hangsúly, hogy megvédjék a női játékosokat, hanem egyenesen provokálják őketFotó / 123RF

Tudni kell kezelni

Szerencsére a tapasztaltabbaknak már meg sem kottyan egy-két beszólás, vagy a negatív kommentek áradata, mert jól tudják kezelni a helyzeteket. Természetesen a gamer lányok körében is nagy szélsőségekkel találkozhatunk, ha ránézünk egy-egy csatorna tartalmaira. A mély dekoltázson és bociszemeken át a vastag pulcsis, chips majszolós lányokig rengeteg egyéniséggel találkozhatunk.

A legfontosabb inkább az, hogy azok a női játékosok, akik csak most fedezik fel ennek a világnak a lehetőségeit, ne hátráljanak meg, ha ilyen szélsőségekkel találkoznak!

Egyszer biztosan eljutunk addig is, hogy már csak egy vállrántással – vagy annyival sem – reagálják le a játékosok, hogy milyen nemű csapattaggal találkoznak a játékok során. Addig is, mindenki tartsa szem előtt, hogy a videójátékok során nem az számít, ki milyen nemű, hanem hogy mindenki egyaránt érezze jól magát.