Sorozatajánló: WandaVision - ahol elmosódik a valóság határa

Nem elég, hogy a szuperhősök ellepik a mozikat, most már sorozatozni sem lehet nélkülük? Úgy látszik nem. De ki mondta, hogy ez baj lenne?

Sorozat címe: WandaVision
VoD szolgáltató: Disney+
Műfaj: szuperhős, misztikus, sitcom
Nyelv: angol
Évadok: 1
Részek: 9
Hossz: 30-50 perc
Korhatár: 12
Megjelenés: 2021. január 15.

Sorozatajánlónk eddigi részei: The Falcon and The Winter Soldier

 A Marvel adott egy második esélyt a sorozatoknakA Bosszúállók: Végjáték lezárta az MCU - Marvel Cinematic Universe - éveken át felépített történetszálát, ezzel pedig az úgynevezett 4. fázist. Elég egy pillantást vetnünk aszuperhősös filmek bevételeire, és rögtön megértjük, miért a stúdiók legféltettebb kincsei. A Disney meghúzta a váratlant, és tavaly decemberben számtalan sorozatot jelentett be, köztük több Marvelest. Ha azt hisszük, hogy ez valami egetrengető újdonság, tévedünk. Évekkel ezelőtt már próbálkoztak - például a magyarul is megjelent A S.H.I.E.L.D. ügynökeivel -, de nem tudtak megfelelni az elvárásoknak. Aztán jött a Disney+ és megváltozott minden.

Látványvilágában is hozza a megszokott Marvel stílust.
Látványvilágában is hozza a megszokott Marvel stílust.Fotó / Marvel Studio

 Már a trailerből lejött, hogy a megszokottól merőben eltérő élményben lesz részünk

A sztoriegyből az 50-es évek fekete-fehér sitcomjaiba repít minket, majd részről-részre ugrálunk előre az időben. Wanda (Elizabeth Olsen) és Vízió (Paul Bettany) élik a házasok mézesmázos gondtalan mindennapjait. A rendezők nagyon jól megragadták a sitcom stílust. Felhőtlen hangulat, a negyedik fal áttörése, humoros veszekedések, helyzetkomikumok adják a sorozat atmoszféráját. Olyan helyzetben láthatjuk szereplőinket, mint eddig még soha, és rettentően jól áll nekik! Azonban akik ismerik az MCU-t tudják, hogy valami nagyon nincs rendjén. A Thanossal való küzdelemben Vízió meghalt, és még Tony Stark csettintése sem hozta vissza. Wanda egyetlen társa a gyász maradt. Hogy lehet mégis életben? A történet a Végjáték előtt játszódna? Hol vannak a többiek?

A sorozat főszereplője Elizabeth Olsen, az Olsen ikrek húga.
A sorozat főszereplője Elizabeth Olsen, az Olsen ikrek húga.Fotó / Marvel Studio

Varázslat vagy szemfényvesztés?Innentől kezdve nehéz spoilermentesen mesélni, úgyhogy rátok bízzuk a folytatást. Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy megéri esélyt adni a sorozatnak! A 4. rész után felpörögnek az események és fokozatosan kezdünk választ kapni felgyülemlett kérdéseinkre. Amikből lássuk be, akad bőven. Sajnos ezzel egyidejűleg a varázs béklyói lehullnak, visszatérünk a megszokott Marveles mederbe. Ami nem baj, hisz még így sem lehet belekötni a színvonalba. Csupán elveszik az az újdonság érzet, amit az első részek mézesmadzagként húznak el orrunk előtt.
A rajongók nem fognak csalódni, mindenki másnak pedig kellemes kikapcsolódást nyújt a karanténos időkre. Laikusként is teljesen élvezhető. A figyelmesebbek ismerős arcokat köszönhetnek, és az alapanyagként szolgáló képregények eddig feldolgozatlan elemei szintén felbukkannak. Az MCU sorozatokkal való bővítése remek döntésnek bizonyult. Olyan közönségkedvenc karaktereken is megcsillan a rivaldafény, akik eddig mellékszereplői státuszban kullogtak a nagy húzónevek árnyékában. A mozik 2-3 órás játékideje sok esetben kevés egy teljes értékű történethez. Több idő jut a cselekmény és a szereplők motivációinak kibontására. Bátrabban lehet elkalandozni a "mentsük meg a világot" zsánertől.

Sajnos a rendező elmondása szerint nincs tervben második évad. Ennek ellenére a WandaVision egy kihagyhatatlan, teljes értékű élmény mindenki számára! A sorozatot a Disney+-on tudjátok megtekinteni.