Fenntartható tavaszi nagytakarítás

Boldogan, környezettudatosan, másokat segítve – így is lehet! A legtöbben nehezen veszik rá magukat, hogy nekiálljanak a rendrakásnak. Többnyire a fárasztó, hosszú munkát látjuk benne, pedig egy kis odafigyeléssel nemes ügyként is tekinthetünk a tavaszi nagytakarításra.

A zöldtudatos szemlélet szép lassan bekúszott életünk minden területére, és ez így van jól. Tulajdonképpen minden hétköznapi tevékenységünket lehetőségünk van környezetbarát módon elvégezni. Az elsődleges szempont, ha fenntartható módon szeretnénk kivitelezni az otthonunk takarítását, hogy környezetbarát tisztítószereket használjunk. Érdemes odafigyelni, hogy a boltban vásárolt termék könnyen lebomló alapanyagból készüljön. A 90 százalékban lebomló anyagból készült tisztítószer már jó minőségűnek számít környezetvédelmi szempontból. Természetesen ellenőrizhetjük azt is, hogy felügyelt gazdaságból származnak-e az összetevői az adott terméknek. A legjobb megoldás az, ha teljesen elfelejtjük a mesterségesen előállított tisztítószereket. Visszanyúlhatunk a régi módszerekhez, természetes eszközökhöz. Az ecetet talán ma is sokan használják egy alapos takarításhoz, de a citromsavval és szódabikarbónával is tökéletesen lehet wc-t, csaptelepet tisztítani, vízkőt oldani. Mosáshoz pedig a mosószóda és a mosódió lehet segítségünkre, melyekkel nem csak tökéletes eredményt lehet elérni, de a Földünket is megóvjuk.
A Magyarországon kapható tisztítószerek minőségének ellenőrzésére egyébként az Innovációs és Technológiai Minisztérium nagy hangsúlyt fektet. Az ITM vegyipari laboratóriuma a tavaszi nagytakarítás időszaka előtt 65 tisztítószert vizsgált abból szempontból, hogy megfelelnek-e a minőségi előírásoknak, és nem veszélyesek-e az egészségünkre. Összesen 10 esetben találtak kivetnivalót a termékekkel kapcsolatban.

A takarítás a tisztulás szimbóluma, nem csak a lakásban, hanem magunkban is rendet teszünk.
A takarítás a tisztulás szimbóluma, nem csak a lakásban, hanem magunkban is rendet teszünk.Fotó / Unsplash.com


„A tavaszi nagytakarításhoz használt tisztítószerek idei ellenőrzéssorozata összességében megnyugtató eredménnyel zárult. A nem megfelelő termékek esetében a fogyasztóvédelmi hatóság a pontos tájékoztatás feltüntetésére kötelezi a gyártókat." – mondta Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A tavaszi nagytakarítás másik nagy kihívása környezetvédelmi szempontból, hogy mit kezdjünk a felgyülemlett szeméttel, a rengeteg megunt gönccel, az elhasznált háztartási gépekkel? A lényeg, hogy okosan, tudatosan válogassunk! Érdemes átgondolni, hogy mi az, ami újra felhasználható, újrahasznosítható, esetleg valakinek a környezetünkben szüksége lehet az általunk már nem használt holmikra. Természetesen a hivatalos szelektív hulladékgyűjtésről és a lomtalanításról is érdemes tájékozódni. A Magyar Református Szeretetszolgálat a még működő háztartási gépeket gyűjtik össze rászorulóknak. A megunt, használt ruhákat pedig a Sulizsák program keretében újrahasznosítják.

Azzal, hogy a kidobásra ítélt ruhák, eszközök, használati tárgyak egy új otthonban megtalálják a helyüket, nem csak a környezetünket óvjuk, nem csak szociális segítséget nyújtunk, hanem magunkat is hozzásegítjük egy nemes szemlélet gyakorlásához.Ezzel pedig elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a tavaszi nagytakarítással saját lelki békénket is könnyebben megtalálhatjuk. A nagytakarítás régi vallási szokás volt a húsvéti nagyhéten, ahogy ezt olvashattátok Lackfi Jánossal készült interjúnkban is. A takarítás a tisztulás szimbóluma, nem csak a lakásban, hanem magunkban is rendet teszünk. A megunt tárgyaink felajánlásával pedig az elengedést is gyakorolhatjuk.
Ezt a szemléletet egy indiai bölcsesség, az aparigraha írja le, mely a birtoklás mentes életet fogalmazza meg. Keleti bölcsek szerint évről évre fel kellene tennünk magunknak a kérdést, hogy az adott tárgyat használtuk-e az utóbbi egy évben. Ha nem, akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon tényleg szükségünk van-e rá.