Ha van olyan ismerősöd, aki nem gyűjti szelektíven a hulladékot, mutasd meg neki ezt a filmet

Nem újdonság, hogy több tonnányi szemét van az óceánban. Ez ellen egyre több lépést teszünk, például fém szívószálak, vászontáskák és más fenntartható termékek használatával. Ennek ellenére még hosszú utat kell megtennünk, míg megtisztítjuk bolygónkat az általunk termelt szeméttől.

Az óceánok szennyezettségére hívja fel a figyelmet a Pascal Schelbli által rendezett Beauty című animációs kisfilm. A szerző elmondta:

"Néha tehetetlennek és erőtlennek érzem magam, amikor szóba kerül az óceán szennyezettsége. Ebből született a gondolat, hogy mi lenne, ha a műanyag integrálva lenne a tengeri élővilágba?"

A rendezőnek sikerült megtalálnia a módját annak, hogy segíthessen – úgy is, hogy az óceántól távol él. Hosszas munka után egy profi csapat segítségével sikerült valami maradandót készíteniük, amire büszkék lehetnek. A cél nem más, minthogy a videót megoszthassák a világgal.

A Baden-Württemberg Filmakadémia a következőket írta a kisfilmről:

 

Mi történne, ha a műanyagot bele lehetne építeni a tengeri élővilágba? A Beauty című film Pascal Schelbli rendezésében egy költői utazásra invitálja nézőit, ahol a kétségek és a félelmek feloldódnak a szennyezett víztömeg misztikus mélységében.  

Egyszerre tárul szemünk elé a szépség és a rútság. Természetesen a kreált élőlények a képzelet szüleményei, a probléma azonban annál valósabb.

A cél nem más, minthogy a videót megoszthassák a világgal.
A cél nem más, minthogy a videót megoszthassák a világgal.

Pascal a Bored Pandának elmondta, ami megadta a kezdő löketet a munkához, nem volt más, mint a katasztrófa, ami eszünkbe juthat, akárhányszor kimegyünk a tengerpartra, vagy felmegyünk a közösségi média felüelteire.

Ez vezetett a gondolathoz, hogy mi lenne, ha a műanyag az élővilág részét képezné?

Az olykor megrázónak, felkavarónak nevezhető megoldásokkal nem az volt a cél, hogy a készítők ujjal mutogassanak másokra, hanem hogy felhívják a figyelmet a legégetőbb problémák egyikére.