Ugye nem követed el ezeket a hibákat? Így terjesztheted a vírusokat

Bár az elmúlt egy év alatt legtöbben megtanultunk sokkal jobban odafigyelni arra, mihez és hogyan nyúlkálunk, mégsem árt, ha átismételjük a legnagyobb bakikat, ha bacikról van szó.

Fontos megjegyzés, hogy minderre nemcsak a még javában tomboló koronavírus miatt kellene odafigyelnünk, már előtte is tudnunk kellett volna ezeket a szabályokat. És az is nagyon ajánlott, hogy a jó szokásokat a – remélhetőleg már nagyon közel lévő – vírus utáni időkben is megőrizzük, mivel sok ezek közül az alapvető higiénia és udvariasság része.

Hordd rendesen a maszkot

Mindannyian egy emberként várjuk a napot, amikor rituálisan elégethetjük őket, mert soha többet nem kellenek majd, mégis amíg szükség van rá, hordd szabályszerűen!

Nagyon ajánlott, hogy a jó szokásokat a vírus utáni időkben is megőrizzük
Nagyon ajánlott, hogy a jó szokásokat a vírus utáni időkben is megőrizzükFotó / Shutterstock

Nem arra vannak, hogy mindent kiszűrjenek, de olyan védelmi vonalat képeznek, ami a határt jelentheti egészség vagy betegség között.

Maradj otthon, ha beteg vagy

Nem menő annyira munka- vagy kötelességmániásnak lenni, hogy betegen is bemész a munkahelyre vagy a suliba (már amikor nincs online oktatás). Ha óránként gyártod a kukára való használt papírzsepiket, köhögsz vagy egyéb módon permetezed a kórokozókat, inkább maradj otthon!

Moss kezet rendszeresen

Akkor is kezet kellene mosni, amikor az irodába vagy hazaérsz, ha nincs épp világjárvány. Ha épp semmilyen vírus nem szerepel a hírekben, metróval akkor is naponta csaknem egy millió ember utazik Budapesten, és nem tudhatod, kinek hol járt a keze, mielőtt a kapaszkodót megfogta.

Akkor is kezet kellene mosni, amikor az irodába vagy hazaérsz, ha nincs épp világjárvány.
Akkor is kezet kellene mosni, amikor az irodába vagy hazaérsz, ha nincs épp világjárvány.Fotó / Shutterstock

Csipesszel nyúlj a pékárúhoz a boltban

Talán ez a legkeményebb dió nekünk, magyaroknak, ugyanis a pandémia kezdete után egy évvel még mindig sok embert látni, akik kézzel halásszák ki a tárolóból a nekik tetsző zsemlét.

Nem is kell magyarázni, mindig udvariatlanság, főleg akkor, ha az előbb már említett metrókapaszkodót fogta néhány perccel korábban az illető.

Ne tunkolj kétszer

Ma már lehet, hogy az is teljesen felelőtlennek és elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármilyen tálból közösen csemegézzetek az asztalnál. Ha mégis közös mártogatóst ennétek, ne feledjétek: ha harapás után még egyszer belemártjátok a csipszet a szószba, azzal a szátok tartalmát is belekeveritek a kajába.

Ha szeretnél biztosra menni, és olvasnál még több egészségmegőrző tippet, a Mindmegette.hu cikkében megteheted!