Tudod mi az a Gazdijogsi?

Nem, nem az, amikor taxit hívhatsz a kutyádnak, hogy elvigye őt a városligetbe (bár ez sem lenne rossz), vagy egy olyan jogsi, amit csak akkor tehetsz le, ha van kutyád, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex edukációs programja a felelős és tudatos állattartás jegyében.

Erre azért van szükség, mert Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, - amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít -, de csak kevesen tartoznak a felelős állattartók táborába. Gondoljunk csak a számtalan szaporító telepre, vagy arra, hogy hány kutya végzi az utcán és a gyeptelepeken.

A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan fejlődik, igazodik a kihívásokhoz, azonban szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban.

A kutyatartás felelős döntés. Ne ajándékozz meggondolatlanul kiskutyát!
A kutyatartás felelős döntés. Ne ajándékozz meggondolatlanul kiskutyát!Fotó / Shutterstock

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd.

Az ősszel induló gazdijogsi.hu célja, hogy:

  • gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik megfelelően szeretnének kutyáikról gondoskodni,
  • tudatosan válasszunk kutyát
  • anatómiai és élettani alapismereteket nyújtson,
  • megtudjuk, melyek a kutya alapvető szükségletei, viselkedési formái és viselkedési problémái,
  • valamint a kutyatartás jogi szabályozásával is tisztában legyünk.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

Manapság egyre több önkéntes szervezet és jó szándékú egyén tesz azért, hogy a menhelyen lévő kutyusok szerető otthonra találjanak és a jelenlegi gazdákat pedig felelős állattartásra neveljen, így van ez a The Fosters-nél is, akikkel nemrég készítettünk interjút.

Továbbá ezt igazolja az is, hogy a Gazdijogsi program létrehozásában az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok mellett különböző civil szervezetek is részt vesznek.