Mindennapi tudomány: miért van az, hogy egyesek ki nem állhatják a koriander ízét?

A koriander talán az egyik legmegosztóbb fűszernövény. Vannak, akik mindenre rá akarják szórni és vannak, akik a puszta gondolatától is rosszul lesznek, és szappanízűnek gondolják. A kérdésre a válasz a DNS-ünkben van.

Talán meglepő, hogy sokan annyira utálják a koriandert, hogy a korianderutálóknak saját napja is van, és az általuk létrehozott Facebook-oldalnak több százezer ezer kedvelése van.

Azoknak, akik a külvilág felé is meg szeretnék mutatni, hogy mennyire ellenzik ezt a fűszernövényt, még vászontáska, napszemüveg, kapucnis pulcsi és póló is elérhető, hogy mindenkivel tudathassák, az ő közelükbe tilos koriandert vinni.

Kicsit túlzónak érzed, hogy ekkora a felhajtás egy egyszerű hozzávaló körül? Ha igen, akkor biztos nem az utálók közé tartozol, mivel akik érzékenyek a jellegzetes ízre, azt állítják, bárhogy is van elrejtve egy ételben, megérzik, és azonnal rosszul lesznek az átható szappaníztől.

Létezik azonban magyarázat a jelenségre: egy kutatásban, amiből meglepő módon azt is megtudhatjuk, hogy a többség valójában szereti a koriandert, vagyis az utálók a nagy felhajtás ellenére kisebbségben vannak.

A tanulmányból kiderül, hogy az európai felmenőkkel rendelkezők 26 százaléka, az ázsiai felmenőkkel rendelkezők 12 százaléka, míg az arab felmenőkkel rendelkezőknek csak 3 százaléka nem kedveli ezt a növényt. Hogy megmagyarázzák a jelenséget, a kutatók vetettek egy pillantást az alanyok DNS-ére és arra jöttek rá, hogy egy génvariáció felel azért, hogy valaki szappanízűnek érzi-e vagy sem.

A koriander talán az egyik legmegosztóbb fűszernövény.
A koriander talán az egyik legmegosztóbb fűszernövény.Fotó / Getty Images

A becslések szerint összességében a lakosság 10 százaléka rendelkezik ezzel a génnel, ami azt okozza, hogy az aldehideket „áthatónak" és „szappanosnak" érezzék, míg akik kedvelik, inkább „gyümölcsösnek" és „zöldnek" jellemzik.

A receptor gén, ami miatt egyesek erősebbnek érzik az ízt, gyakoribb nőknél és azoknál, akiknek európaiak az ősei.

Russel Keast, az ausztrál Deakin Egyetem ízérzékelést kutató professzora szerint a kutatásmegállapításai helyesek, mivel az ember orrában levő szagreceptorok felelősek azért, hogy felismerjék a kellemetlen szagokat és ízeket. Ezek a receptorok pedig mindenkinél teljesen egyediek, ezért könnyen elképzelhető, hogy ugyanazt az ételt teljesen máshogy érzékeljük.