Verhetetlen módszer a lelked gyógyításra, ha már eleged van a koronavírusból

A természetben eltöltött időnek számtalan pozitív hatása van az egészségre. Az elmúlt egy évben mindannyian több időt töltöttünk kint, ám van egy európai nép, akik mindenki mást felülmúlnak.

A világjárvány kibontakozásával terjedt el ez a valójában nem is új német hobbi, amit egy lefordíthatatlan szóval neveztek el. A német nyelvben előforduló hihetetlenül hosszú, többszörösen összetett szavak időnként vicc tárgyát képezik, de ebben az esetben kifejezetten költői lett a hatás.

A waldeinsamkeit ugyanis szó szerint azt jelenti, hogy „az erdő magánya".

Ahogy a vírushelyzet egyre fokozódott, a legtöbb hely bezárt, az otthoni nyomás nőtt, a németek pedig nyugodt helyeket kerestek friss levegővel és magánnyal.

Az erdők így fokozatosan megteltek – több emberrel, mint valaha. Egy bonni felmérés azt a megállapítást tette, hogy Észak-Rajna-Vesztfália erdőit a járvány második hullámát kísérő bezárások ideje alatt eddig még sosem látott számban lepték el látogatók, ugyanis az itt található pihenők száma megkétszereződött. Ez is jól mutatja azt, amit itthon is láthatunk: mivel alig maradt más lehetőség, az emberek visszatértek a természetbe.

Az erdő magánya.Fotó / 123rf

Bár a szó mélyen gyökerezik a német irodalomban és motívumokban, manapság mégis új értelmet nyert: az erdőben magányosan eltöltött idő egyre vonzóbbá válik az emberek számára a városi világgal szemben.

Nem csoda, hogy a németek ekkora lelkesedéssel újították meg régi hobbijukat, hiszen a szabadban eltöltött időnek rengeteg jótékony hatása van az egészségre. Nemcsak a többi embert könnyű elkerülni járvány idején, hanem számos más lenyűgöző előnye is van.

A természetes fényben eltöltött idő javít az alvásunk minőségén, mivel segít az agyunknak beállítani, hogy naplemente után kezdjen melatonint termelni.

A szemünknek sem árt, ha nem egy képernyőt bámulunk, hanem szünetet tartunk, és inkább odakint nézünk szét.  

A waldeinsamkeit a német kultúra szerves része, de az biztos, hogy az utóbbi egy évben mi, magyarok is több időt töltünk a természetben. Reméljük, ezt a jó szokást a vírus után is megőrizzük!