Hogyan lehet elrontani a churrost?

Hogyan lehet elrontani egy végtelenül egyszerű édességet? Avagy jó tanácsok a család új kedvenc desszertjéhez, eredeti recepttel.

Az utóbbi időkben itthon is egyre több piacon fedezhetünk fel lángos melletti churrost árusító bódékat. Ettől az édességtől illatozik sok madridi utca, amit megcukrozva kávéba vagy csokiba mártogatva fogyasztanak. Most pedig megmutatjuk az eredeti receptet, az összes buktatóval, hogy te magad is el tudd készíteni otthon.

Kristálycukor helyett sokkal ízletesebb, ha fahéjas porcukorban hempergetjük megFotó / 123RF

 

Hogy legyen tökéletes a tésztája?Az alap valójában egy egyszerű égetett tészta, amelyhez 12 dkg vajra van szükségünk, amit egy edényben körülbelül 2,5 dl vízzel és pici sóval felforralunk. Hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, amit intenzíven 2 percig keverni kezdünk. Ha már a massza elválik az edény falától, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hozzáadunk két tojást, amivel újra elkeverjük és kész is a tésztánk. Ezt a spanyolok egy churros gépbe töltik, ami szép szabályos formára szaggatja. Ilyen szerkezet hiányában egy műanyag habzsákba adagolhatjuk, aminek csillag alakú végével közel hasonló formát tudunk elérni. Forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.

Ettől az édességtől illatozik sok madridi utca.Fotó/ 123RF

 

Mivel fogyasszuk?A kristálycukor helyett sokkal ízletesebb, ha fahéjas porcukorban hempergetjük meg őket és már lehet is mártogatni a csoki öntetbe, amit mi magunk is könnyen elkészíthetjük az alábbi hozzávalókból:

  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tábla csoki
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál fahéj
  • vanília aroma

Mire érdemes figyelni?
Frissen érdemes fogyasztani, másnapra eléggé megszikkad. Gyakori hiba, ha a tésztát 2-3 perc kevergetés helyett, már akkor levesszük a tűzről, amikor elválik az edény falától. Ha hozzáadjuk a két tojást és a tészta állaga folyósabb lesz, mint kellene, a hűtőbe téve javíthatunk rajta. Az olaj hőfokára is figyelnünk kell, ha túl forró, hirtelen megsül és a belseje nyers marad, amennyiben túl hideg magába szívja az olajat. Ezek lehetnek a churros készítés buktatói.

Most már tudod mire figyelj, hajrá kezdj neki te is, garantáltan mindenki új kedvence lesz!