Itt a válasz arra, miért nem tudod abbahagyni a görgetést

Te is megállíthatatlanul görgetsz a hírek között, elolvasod a kommenteket és érzed, hogy egyre jobban felhúzod magad, de mégsem tudod abbahagyni? Most eláruljuk, mi áll a kóros mánia mögött.

A jelenség angol neve, doomscrolling – rendkívül találó. A doom jelentése ítélet, végzet, pusztulás, a scrolling pedig ebben a kontextusban a hírfolyamunkon való görgetést jelenti.

Az elnevezés arra a kártékony mániára utal, amikor annak ellenére sem hagyjuk abba a hírek közötti görgetést, olvasgatást és a trollok kommentjein való bosszankodást, hogy tudjuk, ez egyáltalán nem tesz jót nekünk.

Arra, hogy akkor mégis miért csináljuk ezt, ha ártunk magunknak vele, több lehetséges válasz is van.

Lehet, hogy biztonságérzettel tölt el az, ha minél tájékozottabbak vagyunk.

Különösen, ha éppen nehéz időket élünk. De az is lehet, hogy a tartalmak fogyasztása által ugyanazt "kapjuk", érezzük, mint azok, akik egy autóbaleset mellett elhaladva lelassítanak vagy megállnak bámészkodni.

Annyi időt töltöttünk 2020-ban doomscrollinggal, hogy az Oxford Angol Szótár ezt a szót választotta az év szavának és a szótárhoz is hozzáadták.
Annyi időt töltöttünk 2020-ban doomscrollinggal, hogy az Oxford Angol Szótár ezt a szót választotta az év szavának és a szótárhoz is hozzáadták.Forrás / Shutterstock

Sajnos az, hogy felhúzzuk magunkat, nem az egyetlen eredménye ennek a káros szokásnak. Több, a világjárvány alatt kivitelezett tanulmány is azt találta, hogy a depressziónak és a szorongásnak is köze van ahhoz, hogy mennyi koronavírussal kapcsolatos hírt fogyasztunk és ahhoz, hogy emiatt több időt töltünk a képernyő előtt.

Annyi időt töltöttünk 2020-ban doomscrollinggal, hogy az Oxford Angol Szótár ezt a szót választotta az év szavának és a szótárhoz is hozzáadták.

A jelenség azonban nem újdonság, ugyanis balesetek mellett bámészkodni is ősi emberi szokás és a híradót is sokan azért nézik, hogy otthonuk magányából meggyőződhessenek arról, hogy bár történnek rettenetes dolgok, az ő helyzetükkel minden rendben van.

Ha a saját egészséged érdekében abba akarod hagyni az örökös görgetést, akkor próbálkozhatsz időzítővel, hogy pontosan lásd, mennyi időt töltesz egyes appokkal, vagy választhatsz olyan időpontokat, amikor letiltod ezek használatát.

A legegyszerűbb azonban az ha felállsz, leteszed a telefonodat, és kimész a szabadba, ahol rájöhetsz, hogy a való világ sokkal érdekesebb a trollok kommentjeinél.