Így változik meg az emberi szervezet egy év súlytalanság során

Lehet, hogy egyszer az űrben vagy a Marson fogunk élni, azt azonban még nem tudjuk biztosan, hogy mi történne az emberi szervezettel, ha elköltöznénk a Földről, pedig biztos, hogy a gravitációváltozás nem múlik el nyomtalanul.

Scott Kelly asztronauta 2015. március 15-én indult nagy útra, hogy 340 napot töltsön egy küldetés keretében a Nemzetközi Űrállomáson, ahonnan amúgy tavaly pazar fotókat készítettek az asztronauták.

Ez idő alatt heti hat napot edzett a futópad, szobabicikli és súlyemelő gépek segítségével. Amikor visszatért a Földre, kutatók alapos vizsgálatnak vetették alá az űrhajós szívét és meglepő dolgokat tapasztaltak.

Scott KellyFotó / NASA

Az űrben a gravitáció hiánya általában számos elváltozást okoz az emberi szervezetben – például feldagadt fej, elsorvadt és merevebb lábak, csontok.

A Kelly szervezetét vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a legnagyobb változáson a szíve ment át, ami majdnem harmadával kisebb lett, 189 grammról 138 grammra zsugorodott.  

Arra is fény derült, hogy a változásnak láthatóan semmilyen negatív hatása nem lett Kelly egészségére. Ennek oka, hogy az űrben a szívnek nem kell olyan keményen pumpálnia, mint akkor, ha munkáját a gravitáció is akadályozza. Így a szerv alkalmazkodott, leépítette a felesleges kapacitását, ám szerencsére nem annyira, hogy károkat okozott volna a szervezetben.

Kelly elmondta, hogy többet edzett súlyokkal, mint a Földön, de az izmok zsugorodását így sem tudta megelőzni.  

Egészségében nem esett kár, de a szervezetében lezajlott változások elgondolkodtatják a kutatókat, a jövőben esedékes marsi expedíciókkal kapcsolatban. A jelenlegi tapasztalatok alapján úgy gondolják, hogy az asztronauták valószínűleg rendben lennének, de problémák jelentkezhetnek, ha lesérülnek, és nem tudnak edzeni. Ha ugyanis szívük leépül az űrben töltött utazás alatt, akkor a Marsra érve gyengék lesznek, és könnyen elájulhatnak.

A szervezetében lezajlott változások elgondolkodtatják a kutatókat.Fotó / NASA

Kelly azt mondta, nincsenek fizikai tünetei az űrben eltöltött idő után, és ha ma kérnék meg, azonnal újra elvállalná. A NASA egyébként folyamatosan vizsgálja, milyen hatással lehet a szívre egy űrben eltöltött év.