Találmányok, amikről nem is gondolnád, hogy magyaroknak köszönhetjük - II. rész

Büszkék vagyunk hazánk tudósaira és feltalálóira, és előszeretettel húzzuk ki magunkat, ha valahol szóba kerül a C-vitamin, a golyóstoll vagy a Pfizer-BioNTech vakcinája. Akadnak azonban olyan eszközök és technikák, amelyeket honfitársainknak köszönhetünk, de lehet nem is tudtunk róluk.

Ahogyan az első részben is írtuk, a biztonsági gyufa, a hidrogénbomba és a Rubik-kocka szentháromságából kimozdulva is léteznek izgalmas és hasznos magyar találmányok. Ismét bemutatunk néhányat!

A biztonságos autózás

Barényi Béla, biztonságos autózás
Barényi Béla, biztonságos autózás

Barényi Béla neve valószínűleg keveseknek ismerős, pedig minden egyes nap életeket köszönhetünk találmányának. A mérnök elsők között ismerte fel, mennyire fontos az egyre nagyobb sebességgel közlekedő járművek tervezése során számolni az esetleges balesetekkel.

Biztonsági pedálokat tervezett, átalakította a kormányoszlopot, és megerősítette az utasfülkét is. Sokan nem tudják, de neki köszönhetjük az ikonikus VW Bogár formatervezését is.

Szóda (és fröccs)

Jedlik Ányos, szóda
Jedlik Ányos, szódaFotó / Fortepan

Mit ér a nyár hűvös, gyöngyöző, felvizezett bor nélkül, ugye? Ennek az italnak az egyik elengedhetetlen összetevője, a szóda is magyar agy szüleménye.

Nem, a szénsavas ásványvíz nem elég jó, szóda kell hozzá mindenképpen!  

Jedlik Ányos számos úttörő felfedezést tett a fizika területén, ám egyik legjelentősebb újítása mégis a szódagyártás metódusának megalkotása volt. Egyes legendák szerint maga a fröccs is magyar találmány, és nevét nem kisebb embernek köszönheti, mint a Szózat szerzőjének.

Ragyogó virágok

Flavatar
Flavatar

Nem túl ismert magyar innováció a Flavatar névre keresztelt módszer, melynek révén a növények, melyeket így kezelnek, fényt bocsátanak ki a sötétben. Érdekesség, hogy a kezelt növények (amennyiben például vágott virágról van szó) szárítás után is megőrzik fénykibocsátó képességüket.

Összecsukható esernyő

Balogh Károly, összecsukható esernyő
Balogh Károly, összecsukható esernyő

Ezt a találmányt nyilván senkinek sem kell bemutatni: mindannyiunk frizuráját és ruháját mentette meg egy-egy nyári zápor alkalmával. A szinte zsebbe csúsztatható méretű esernyőt Balogh Károly ostffyasszonyfai géplakatosnak köszönhetjük, aki 1923-ban alkotta meg a hasznos kis szerkezetet. Uraiújfaluban, ahol műhelyét működtette, évente ernyőfesztivált tartanak a feltaláló tiszteletére. A történetről az ORIGO-n olvashatsz bővebben.