Rosszul tudtad! Öt kaja, aminek óriásit tévedsz az eredetéről

Vannak országok, amelyeket gondolkodás nélkül bizonyos ételekkel azonosítunk, és meggyőződésünk, hogy onnét is származik az adott fogás. Ki ne gondolna egy nagy tál tésztára, ha Olaszország jut eszébe, vagy egy csábító bécsi szeletre, ha Ausztriára? Most lehull a lepel: nem minden onnét származik, ahonnét gondoljuk!

Ha kulináris élvezetekről van szó, ne hagyd magad megtéveszteni: nem minden ott látta meg a napvilágot, aminek a nevét viseli, vagy esetleg akiknél most a legnépszerűbb.

Tészta

A különböző tésztaételek kánaánja kétségtelenül Olaszország, de vajon onnét is származik a sokféleképpen elkészíthető finomság? A válasz nem. A kínai tészták inspirálták az olaszokat, hogy tésztakészítésbe fogjanak.

Fotó / 123rf

Svéd húsgolyó

Ne hagyd, hogy a név megtévesszen: ikeás kedvencünkről Svédország hivatalos Twitterén közzétették, hogy bizony török gyökerekkel rendelkezik. A húsgolyók receptjét XII. Károly svéd király vitte haza a 18. század elején.

 

Fotó / 123rf

Churros

Az isteni édességre gondolkodás nélkül rávágnánk, hogy mexikói, ez azonban nincs egészen így: az eredeti churros kínai, aminek receptjét portugál kereskedők vitték tovább Latin-Amerikába.

Bécsi szelet

A név ismét becsapós: a bundázott fogás nem bécsi, hanem olasz, pontosabban velencei eredetű. Míg Olaszországban már az 1500-as években is készítettek kenyérmorzsába forgatott húst, addig Ausztriában csak a 19. században ütötte fel a fejét.

Fotó / 123rf

Sültkrumpli

A sültkrumpli globálisan french friesként ismert, ennek következtében azt hihetnénk, hogy tutira francia eredetű, azonban a név ismételten megtévesztő: a sültkrumplit a belgáknak köszönheti népes rajongótábora.

Ha több váratlan eredetű ételre vagy kíváncsi, akkor irány a Mindmegette.hu oldala!