Egész életedben rosszul csináltad! Ezért ne igyál kávét rögtön ébredés után

Vészesen közeledik a vizsgaidőszak, ez pedig a legtöbb egyetemista életében általában egy dolgot jelent: fel kell tölteni az otthoni kávékészleteket! Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy az ébredés utáni kávézás többet árt az egészségünknek, mint használ.

Neked is biztosan ismerős a szituáció, amikor egy végigtanult éjszaka után, csupán néhány óra alvással a hátad mögött, zombimódon vánszorogsz ki a konyhába egy életmentő csésze kávéért.

A reggeli rutinod ezen része viszont biztosan meg fog változni, miután elolvastad ezt a cikket.

Éhgyomorra kávé? Még mit nem!Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számára.

A koffein rengeteg folyadékot von el testünkből, ez pedig könnyen dehidratáltsághoz és kiszáradáshoz vezethet.

Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számáraFotó / 123RF

Többek között ez az oka annak is, hogy a kávézókban általában egy kis pohár víz jár a presszókávé mellé.

Éppen ezért fontos, hogy a kávénk előtt reggelizzünk egy nagyot. Ami viszont ennél is lényegesebb, az a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg egy jó nagy pohár víz formájában.

Hosszútávú mellékhatások

A kávé által kiváltott dehidratáltságot könnyű orvosolni, ám a hosszútávú mellékhatásokat illetően már nem ennyire egyszerű a képlet. Ez pedig a kortizol nevű hormonnal hozható összefüggésbe.

Egy egészséges mellékvese ébredés után, főként a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, amely többek között a szervezetünk energiaellátásáról és a stresszhelyzetekre adott válaszreakcióinkról gondoskodik. Az általunk elfogyasztott kávéban lévő koffein pedig ugyancsak ezért felelős: serkenti a mellékvese kortizoltermelését, ezáltal éberebbé és energikusabbá téve minket.

A probléma abban gyökerezik, hogy szervezetünk egy idő után hozzászokik a kávé által kiváltott hatáshoz, ezáltal pedig idővel részben átadja a kortizoltermelést serkentő szerepet az általunk bevitt koffeinnek.

A kávé által kiváltott dehidratáltságot könnyű orvosolni, ám a hosszútávú mellékhatásokat illetően már nem ennyire egyszerű a képletFotó / 123RF

Testünk igényelni fogja a kávé által kiváltott intenzív energialöketet reggelente, így jutunk el ahhoz a ponthoz, ahol zombimód állunk a konyhában, várva, hogy lefőjön végre a megváltást hozó forró ital.

A legjobb, amit tehetünk, ha ébredés után várunk egy-két órát, és csak utána fogyasztjuk el a napi első kávénkat, így nem borítjuk fel szervezetünk természetes kortizoltermelését. Így a koffein által kiváltott energizáló hatást is jobban fogjuk érezni.

Somogyi Petra