Egész életedben rosszul csináltad! Ezért ne igyál kávét rögtön ébredés után

Vészesen közeledik a vizsgaidőszak, ez pedig a legtöbb egyetemista életében általában egy dolgot jelent: fel kell tölteni az otthoni kávékészleteket! Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy az ébredés utáni kávézás többet árt az egészségünknek, mint használ.

Neked is biztosan ismerős a szituáció, amikor egy végigtanult éjszaka után, csupán néhány óra alvással a hátad mögött, zombimódon vánszorogsz ki a konyhába egy életmentő csésze kávéért.

A reggeli rutinod ezen része viszont biztosan meg fog változni, miután elolvastad ezt a cikket.

Éhgyomorra kávé? Még mit nem!Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számára.

A koffein rengeteg folyadékot von el testünkből, ez pedig könnyen dehidratáltsághoz és kiszáradáshoz vezethet.

Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számára
Éhgyomorra kávét inni rendkívül káros lehet az emberi szervezet számáraFotó / 123RF

Többek között ez az oka annak is, hogy a kávézókban általában egy kis pohár víz jár a presszókávé mellé.

Éppen ezért fontos, hogy a kávénk előtt reggelizzünk egy nagyot. Ami viszont ennél is lényegesebb, az a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg egy jó nagy pohár víz formájában.

Hosszútávú mellékhatások

A kávé által kiváltott dehidratáltságot könnyű orvosolni, ám a hosszútávú mellékhatásokat illetően már nem ennyire egyszerű a képlet. Ez pedig a kortizol nevű hormonnal hozható összefüggésbe.

Egy egészséges mellékvese ébredés után, főként a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, amely többek között a szervezetünk energiaellátásáról és a stresszhelyzetekre adott válaszreakcióinkról gondoskodik. Az általunk elfogyasztott kávéban lévő koffein pedig ugyancsak ezért felelős: serkenti a mellékvese kortizoltermelését, ezáltal éberebbé és energikusabbá téve minket.

A probléma abban gyökerezik, hogy szervezetünk egy idő után hozzászokik a kávé által kiváltott hatáshoz, ezáltal pedig idővel részben átadja a kortizoltermelést serkentő szerepet az általunk bevitt koffeinnek.

A kávé által kiváltott dehidratáltságot könnyű orvosolni, ám a hosszútávú mellékhatásokat illetően már nem ennyire egyszerű a képlet
A kávé által kiváltott dehidratáltságot könnyű orvosolni, ám a hosszútávú mellékhatásokat illetően már nem ennyire egyszerű a képletFotó / 123RF

Testünk igényelni fogja a kávé által kiváltott intenzív energialöketet reggelente, így jutunk el ahhoz a ponthoz, ahol zombimód állunk a konyhában, várva, hogy lefőjön végre a megváltást hozó forró ital.

A legjobb, amit tehetünk, ha ébredés után várunk egy-két órát, és csak utána fogyasztjuk el a napi első kávénkat, így nem borítjuk fel szervezetünk természetes kortizoltermelését. Így a koffein által kiváltott energizáló hatást is jobban fogjuk érezni.

Somogyi Petra