Ha majd egyszer utazhatunk: kedvcsináló Prágához

A világjárvány előtti időkben elképesztő nappali és éjszakai élettel várt Prága, amely a látnivalók tömkelegével, egyedi hangulatával az év bármelyik időszakában levesz a lábadról.

Olcsóbb a sör, mint az ásványvíz.
Bizony, e sorok írója nagyjából tíz évvel ezelőtt egy prágai kisboltban hüledezve tapasztalta, hogy egy átlagos sör, de talán még a bársonyos búza vagy egy-egy minőségibb barna ára is alacsonyabb, mint a palackozott ásványvízé. Azonban a cseh főváros nem csak a sörgasztronómia miatt a fiatalok egyik legkedveltebb célpontja.
Persze manapság a koronavírus-járvány miatt nem lehet csak úgy utazgatni, mint akár másfél-két évvel ezelőtt, de a nagy bezártságban, vizsgára tanulásban erőt adhat a tudat, hogy a járvány lecsengése után felfedezheted a világot. Mint mondjuk a spanyolországi Castelldefelst, vagy mostani cikkünk alapján Prágát.

Gondos szervezéssel egy-egy itthoni húzósabb buli árából simán el lehet tölteni néhány napot a cseh fővárosban.
Gondos szervezéssel egy-egy itthoni húzósabb buli árából simán el lehet tölteni néhány napot a cseh fővárosban.Fotó / 123RF


Utazás pofonegyszerűen
A távol, mégis közel jegyében Prága viszonylag könnyen elérhető. Ha neked vagy valamelyik ismerősödnek van autója, akár a szaktársakkal is bevágódhattok a kocsiba, és felváltva levezethetitek a nagyjából öt órás autóutat, ám vonattal vagy busszal sem sokkal hosszabb az eljutás. Sőt fapados légitársaság is repült oda Budapestről.
Ráadásul vonattal egy út akár már 19 euróból kijött – Prágára egyébként is jellemzőek a kedvező árak, szóval gondos szervezéssel egy-egy itthoni húzósabb buli árából simán el lehet tölteni néhány napot a cseh fővárosban.
A tömegközlekedéssel sem kell sokat vacakolni, hiszen a nevezetességek többségét gyalog is eléred. Ha viszont a központtól távolabb lenne az éjszakánként akár csupán öt-hétezer forintot kóstáló szállás, akkor pontos és tiszta tömegközlekedési eszközök repítenek a centrumba.
A hivatalos pénznem a cseh korona (egy korona körülbelül 13-14 forintot), amihez nem is bonyolult idehaza pénzváltót találni. Néhány helyen lehet euróval fizetni, no meg a bankkártya is jó megoldás. Egy-két klassz élményért fizetni sem feltétlenül kell.
A rengeteg látnivaló közül mutatunk három olyan helyet, amelyet vétek lenne kihagyni!

A több mint 500 méter hosszú Károly-hídon emlékezetes élmény átsétálni.
A több mint 500 méter hosszú Károly-hídon emlékezetes élmény átsétálni.Fotó / 123RF


Károly-híd
Még ha rossz az időjárás, és esik az idő – ami Prága éghajlatától nem idegen –, akkor is emlékezetes átsétálni a több mint 500 méter hosszú Károly-hídon.
Persze a turistaforgalom miatt ez olykor csak sodródást jelentett a tömeggel, ám ha jó időpontot fogsz ki, akkor lesz időd gyönyörködni a panorámában, élvezni az utcazenészek muzsikáját, venni egy-egy csecsebecsét az árusok tömkelegétől, vagy éppen lerajzoltatni magadat a hídon tanyázó utcai grafikusok valamelyikével. Ha már a Moldvánál jársz, ne hagyd ki a hídtornyot se, amelybe akár fel is lehet menni – a kilátás miatt simán megéri az a 138 lépcsőfok.

Óránként mozgó figurák és az apostolok varázsolják el a nézőket.
Óránként mozgó figurák és az apostolok varázsolják el a nézőket.Fotó / 123RF


Csillagászati óra
Ha városok, akkor meghatározó terek, ilyen a legrégebbi prágai, az Óvárosi tér, amely hangulatos éttermekkel szegélyezett terület a város közepén. A tér nevezetességeinek egyike a csillagászati óra, amelynek díszes megjelenését nem felejted. Ez a világ legrégebbi, ma is működő csillagászat órája, a Nap és a Hold állása, no meg a jelenlegi csillagjegy látszik rajta. Óránként mozgó figurák és az apostolok varázsolják el a nézőket, és abból is jól tudod, mikor jön a produkció, hogy szép kis tömeg verődik előtte össze.

Csak óvatosan, mert a pincérek kérdés nélkül teszik le elénk a következő kupákat.
Csak óvatosan, mert a pincérek kérdés nélkül teszik le elénk a következő kupákat.Fotó / 123RF


U Fleku
Annyira népszerű, hogy sokan már kissé elkoptatottnak tartják Prága legrégebbi kocsmáját, az U Flakut. Pedig akárki akármit mond, nem is járt igazán a cseh fővárosban az, aki nem ült be a több mint ötszáz éves sörfőzde hosszú-hosszú asztalaihoz. Persze tudjuk, komoly veszélyeket rejt magában, ha tinédzserkorban alkoholt fogyasztasz, de egy húzósabb egyetemi vizsgaidőszak után picike ellazulás beleférhet.
A koronavírus-járvány előtt egyszerre akár 1200 ember is iszogathatta a főzött 13 fokos barna sört. Csak óvatosan, mert a pincérek kérdés nélkül teszik le elénk a következő kupákat, miközben te azon merengsz, hogy nem ejti le a tálcát, amelyen egyszerre akár 15-20 korsót egyensúlyoz...
Történelem, lazaság, változatos nappali és bulis éjszakai élet – meg is van az első célpontod a járvány utáni utazásra?