Kapcsolj ki, hogy kikapcsolhass! - könyvajánló

„Ébredés után azonnal a mobilodért nyúlsz? Elalvás előtt pedig a telefon kijelzőjét látod utoljára? Kifolyik a kezedből az idő, amikor a közösségi oldalakat böngészed? Egyszóval telefonfüggő vagy? Ha igen, akkor ez a könyv neked szól!" – ezt a gondolatsort találhatjuk meg Catherine Price Digitális detox című könyvének borítóján.

A könyv első része érdekes elemzés a közösségi média káros hatásairól, a telefon függőséget okozó tervezéséről, valamint arról, hogy hogyan alakítja át agyunkat és zavarja össze memóriánkat okostelefonunk. A mű második felében pedig a gyakorlat kap főszerepet: négy hétre, vagyis pontosan 30 napra lebontva követhetünk végig egy digitális elvonókúrát, egyszerű és könnyen megvalósítható utasításokkal.

Fontos azonban észben tartanunk a szerző következő szavait:

Nem azért írtam ezt a könyvet, hogy mindenki a kukába hajítsa a telefonját.

Később ennek magyarázatát is megtaláljuk a könyvben: hiszen nem maga az okostelefon jelenti a problémát, hanem a vele való kapcsolatunk.

Catherine Price könyve segít a tudatosabb élet elérésében és a haszontalanul eltöltött idő érzésének elkerülésében. Szakítani sosem könnyű, de a telefonunkkal való „szakítás" nem jelenti azt, hogy az érintőképernyő helyett vissza kellene térnünk a vezetékes telefonhoz. Ez inkább az optimalizációról szól, hogy a jelenben éljük életünket, ne pedig egy képernyőt bámulva.

Bátran ajánlható ez a könyv bárkinek, akiben akár egyszer is megfordult a gondolat, hogy túl sok időt tölt a telefonjával vagy az internet böngészésével. Érdemes időszakonként rendszeresen újra elvégezni a könyv programját, hiszen minden alkalommal pozitív, felszabadult érzés lesz, amit aztán igyekezhetünk minél tovább fenntartani.

Catherine Price műve remek kiindulási alapot ad egy ilyen elvonókúra elvégzéséhez. Zárásként álljon itt egy tőle átvett idézet:

Kevesebb időnk jut az életre, mint képzelnénk – ugyanakkor több időnk van, mint hinnénk. Ne hagyd, hogy a képernyők órákat vegyenek el az életedből, és megsokszorozódnak a lehetőségeid!