Amit irodalom órán nem tanítottak: magyar írók és költők sötét oldala

A cikkben szereplő költők neve valószínűleg ismerősen cseng majd számodra, hiszen középiskolában több órát szánnak életük és munkásságuk bemutatására. Van azonban néhány meglepő dolog, amire valószínűleg egy irodalomtanár sem tért ki órákon. Erre pedig jó okuk volt.

Nem is gondolnád, hogy a neves költők és írók, akiknek életrajzát valószínűleg kívülről fújod bizony tettek olyan dolgokat, amiket okkal nem említett meg a középiskolai tanárod. Most viszont megismerheted a magyar irodalom nagyjainak sötét oldalát.

Ady Endre szenvedélyei

Ki gondolná, hogy a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője több káros szenvedélyek is hódolt. Már fiatal korában rászokott az alkoholra és a dohányzásra, ezt követően pedig a kábítószerek és a nők rabjává vált.

A népszerű költőnek néhány kivétellel leginkább csak futó kalandjai voltak.
A népszerű költőnek néhány kivétellel leginkább csak futó kalandjai voltak.Forrás / --

A népszerű költőnek néhány kivétellel leginkább csak futó kalandjai voltak. Rendszeresen látogatott el prostituáltakhoz és vett részt orgiákon, aminek meg is lett az eredménye: Ady Endre mindössze 41 éves korában, szifiliszben hunyt el.

Kosztolányi Dezső függősége

Kosztolányi Dezső a Nyugat első nemzedékének kiemelkedő alakja volt, neve hallatán pedig a legtöbb embernek valószínűleg az Édes Anna című regénye ugrik be elsőnek.

A neves író kokainfüggő volt.
A neves író kokainfüggő volt.Forrás: --

Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a neves író kokainfüggő volt. Fiatal korában súlyos szénanátha gyötörte, és eredetileg ennek kezelése miatt nyúlt a szerhez. Az allergiás tünetek csökkentését elősegítő hatás végül Kosztolányi szenvedélyévé vált.

Radnóti Miklós nyitott házassága

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni házassága sokak szeme előtt egy példaértékű kötelékként jelenik meg, kapcsolatuk azonban nem volt mindig felhőtlen. A költő 1941-ben beleszeretett egy Beck Judit nevű festőművészbe, aki szintén házas volt. Viszonyuk nem tartott sokáig, Gyarmati Fannit azonban rendkívül megviselte az eset. Saját bevallása szerint viszont szívesen "kölcsönadta" más nőknek a férjét, ha őt ez tette boldoggá.

Gyarmati Fanni szívesen "kölcsönadta" más nőknek a férjét, ha őt ez tette boldoggá.
Gyarmati Fanni szívesen "kölcsönadta" más nőknek a férjét, ha őt ez tette boldoggá.Forrás / --

Ez a három eset csupán néhány példa volt arra, hogy az általad ismert irodalmi alakok életének csak egy bizonyos szeletébe kaphattál betekintést középiskolában. Számtalan olyan író és költő van még, akiket irodalom órákon csak felszínesen ismertél meg, hiszen élettörténetük sötétebb pillanatai kimaradtak a tankönyvekből.