Föld napja - mit tudsz róla?

Idén 51. alkalommal ünnepelte a világ a Föld napját, mégis kevesen tudják, hogy milyen súlya van ennek. Van értelme egyáltalán külön napot szentelni neki vagy csak felhajtás az egész?

A Föld napját először 1970-ben tartották meg, hazánk húsz évvel később, 1990-ben csatlakozott az akkor már világszerte elterjedt akcióhoz. Az elcsépeltnek hangzó "zöld mozgalmakat" talán sokan elengedik a fülük mellett, pedig pont az lenne a célja, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy a világ nem jó irányba halad. Nyilván könnyebb megnyugtatni a lelkiismeretünket, hogy néhány szívószál vagy műanyag zacskó nem változtat semmin, pedig a "sok kicsi sokra megy" itt is érvényesül. Hogy egy kicsit jobban is megértsük:az óceánokat sem egyetlen ember szemetelte tele.A legnagyobb hibák
Egyrészt, túlfogyasztunk. 1970-ben december 29-én, 365 nap után elfogytak az éves erőforrásaink, ami azóta is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. 2020-ban a pandémia miatt sikerült ugyan három hét előnyt nyernünk, de ez még mindig nagyon kevés a folyamatok lassításához. Másrészt, nem tartjuk szem előtt, hogy a mindennapi életvitelünkkel igenis mérgezzük a környezetünket, noha nem szeretjük ezt felvállalni.

Együtt könnyebb
A Föld napja arra hívja fel a figyelmünket, hogy ha összefogunk, egységet alkothatunk és igenis lassíthatunk azon a folyamaton, amely lassan a Föld pusztulásához vezetne. Ha egy kicsit mindenki hozzátesz ehhez, annak lesz foganatja.


Te mit teszel meg a bolygónkért?


Ha szeretnél még többet tudni a Föld Napjáról, olvasd el az eredeti cikket a That'sLife oldalán!