Sorozatajánló: Love, Death and Robots - ezerarcú animáció

Ha azt hittük, az animációs sorozatok csak gyerekeknek szólnak, nagyot tévedtünk. A Love, Death and Robots után biztos, hogy többé nem fordul meg hasonló gondolat a fejünkben!

Szemben a mainstreammel
Mi a közös az eltévelyedett űrutazóban, az Afganisztánban harcoló farkasemberben, és a világuralomra törő joghurbant? Akár egy rossz vicc is kezdődhetne így, de nem, ez egy létező sorozat koncepciója. A Love, Death and Robots antológiasorozat minden, amit nem várnánk a Netflixtől.Igen, antológia. A műfajjal inkább a szépirodalomban, semmint a képernyőkön találkozhatunk. Csak hogy felfrissítsük középiskolai irodalmi ismereteinket, az antológia lényege, hogy több szerző műveit válogatják össze valami központi tematika szerint. Esetünkben a gerincet a három címszereplő, valamint a macskák és a felnőttes témák adják. Előre leszögezzük, hogy mind a látvány, mind a mondanivaló miatt indokolt a 18-as besorolás. Úgyhogy ha családi sorozatozásra adnátok fejetek, inkább a korábban ajánlottakból válogassatok. Az érett tartalomra könnyen magyarázatot ad az alkotói gárda. A producerek között találjuk David Finchert, akinek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Hetedik, Zodiákus, House of Cards. Vagy ott van Tim Miller, a Deadpool rendezője. Merész lépés volt bevállalni ezt az irányt, tekintve, hogy korunk filmjei és sorozatai az univerzumépítés felé tendálnak. Még a spin-offok is spin-offokat szülnek, a kasszasikereket úgy kopasztják meg, hogy azt a vidéki Marika néni is megirigyelné. Ezzel szemben mostani alanyunk szerteágazó stílusa, összefüggéstelen történetei merőben más értékeket képviselnek.

A változatos műfajok és cselekmények közt mindenki megtalálja a pillanatnyi hangulatához illőt.
A változatos műfajok és cselekmények közt mindenki megtalálja a pillanatnyi hangulatához illőt.Fotó / Netflix

 

Ez lenne az igazi művészet?
A tematikán kívül az égvilágon semmi nem köti össze a részeket, mindegyik egy teljesen új történetet mesél el. A Beyond the Aquila Rift igazi sötét sci-fi thriller, amit a sorozat egyik legjobbjának tartanak. Ezzel szemben az Alternate Histories Hitler halálának 6 alternatíváját és következményeit vázolja fel teljesen szabad, komikus hangvételben. Aztán ott vannak a komoly, elgondolkodtató darabok, mint a Zima Blue, vagy a Fish Night. Mégis, az igazi egyediséget az animációs stílusok keveredése adja. Van itt minden a hagyományos rajzfilmektől kezdve a kísértetiesen valóságos motion-capture alapú 3D-ig. Különlegessége, hogy az animációkat különböző országok, különböző animátor stúdiói készítették. A Vörös Hadsereg démonvadász hajszáját bemutató The Secret War például hazai csapat alkotása. A sztori is fontos, de fontosabb, miként mesélik el. A soundtrackre nem fecsérelnénk szavakat, elég ha meghallgatjátok ezt. A játékidő átlagosan 10 perc körül mozog, ennyi időt simán rá tudtok szánni egy kis kikapcsolódásra.

A bőség zavara
Love, Death and Robots - mint ahogy Chuck Norrison kívül bármi - nem tökéletes, szenved az antológiák gyermekbetegségétől.Nemcsak a színvonal ingadozik, de zsánerek közti csapongás és a sztorik heterogenitása miatt simán benne van a pakliban, hogy az egyes részek totál hidegen hagynak bennünket. De ki mondta, hogy mindet végig kell nézni? A leírások vannak olyan informatívak, hogy könnyen el tudjuk dönteni, érdekel-e minket az adott epizód. Ha ez megvan, már csak az animáció téríthet el minket, arról pedig az első percekben tiszta képet kapunk. Kizártnak tartjuk, hogy a 18 rész közül egy se nyerné el tetszéseteket. A változatos műfajok és cselekmények közt mindenki megtalálja a pillanatnyi hangulatához illőt.

A második évad már úton van, sőt a napokban jelent meg legújabb előzetese. Ha úgy döntötök, adtok egy esélyt a Love, Death and Robots-nak, a következő részeket mindenképpen ajánljuk Nektek:

  • Three Robots
  • Beyond the Aquila Rift
  • The Secret War
  • Sonnie's Edge
  • Suits
  • Zima Blue
Sorozat címe: Love, Death and Robots
VoD szolgáltató: Netflix
Műfaj: antológia, sci-fi, fantasy, thriller, vígjáték
Nyelv: angol, magyar felirat és szinkron
Évadok: 1
Részek: 18
Hossz: 6-17 perc
Korhatár: 18
Megjelenés: 2019. március 15.

Jó sorozatozást kívánunk!