Szép és elgondolkodtató! A francia művész, aki talán még Banksyn is túltesz

A graffiti és az utcai művészet bizonyos mértékig még mindig vitatható, ám manapság egyre elfogadottabb művészeti forma. Sokszor meglepő, néha inspiráló alkotásokkal találkozhatunk nap mint nap, amik új koncepcióba helyezik az ismerős épületeket, utcákat, falakat.

A művész, akinek megmutatjuk munkáit nem más, mint OakOak, aki Párizs utcáit járva készíti műveit. Az utca formáját, a falak, tárgyak alakját megfigyelve alkot, hisz ezeket többször belekomponálja az általa készített freskókba.

OakOak úgy definiálja magát, mint „szórakozást kedvelő művész, aki szeret játszani a városi képbe tartozó elemekkel".

Munkái humorosak, ám találunk közöttük sokszor mélyen szántó, inspiráló, és elgondolkodtató alkotásokat is, amelyek olyan komoly témákra próbálják felhívni a figyelmet, mint például a klímaváltozás.

Az alkotónak egy könyve is megjelent „Oak Oak Let's Play" címmel, ami több mint száz képet tartalmaz kreatív munkáiból. Három nyelven adták ki, és OakOak legismertebb műveit gyűjti össze. A kiadvány lapjain keresztül is érződik a művész kreativitása – a városi környezet minden elemét képes kihasználni.

Munkássága nemcsak mosolyt csal az arcokra, hanem terjeszti azt a nézetet is, miszerint a graffiti megállja a helyét mint utcai művészet. Érdemes megjegyezni, hogy bár az ő művei is graffitik, a szó itt nem feltétlen az értelmetlen írásokra utal, melyekkel Budapest utcáin is sok helyen találkozhatunk.

A magyar Büntető Törvénykönyv is kitér a falfirkákra, egytől akár nyolc évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik az elkövetőt az épületen okozott kár nagyságától függően.

Mit gondolsz az alkotásairól? Mit jelent számodra a graffiti? Nevezhető művészetnek, vagy értelmezésedben a vandalizmussal egyenlő?

 

Forrás / oakoak_street_art / Instagram