Ugye nem így csinálod? A legnagyobb hibák, amiket házimunka során elkövethetsz

Legtöbben a saját kárunkon tanulunk, miután kirepültünk a családi fészekből, és időnként ezek a leckék bizony nagyon fájnak. Segítünk, hogy te ne kövesd el ezeket a hibákat, vagy legalább ne mindet.

Ha az ember rosszul takarít, az legalább annyira káros, mintha nem is takarítana. Vannak hibák, amiket ha elkövetsz, több kárt csinálsz a lakásban, mint hasznot. Szerencsére megtaláltad ezt a cikket, így elkerülheted a későbbi fejvakarást és káromkodást. Ezekre a bakikra kell odafigyelned!

Ne dörzsöld a szőnyeget, ha valami kiömlik rá!

Mit csinálsz, ha egy pohár bor egy házibuli során vagy egy kis narancslé másnap reggel kilöttyen a szőnyegre, ami ráadásul lehet, hogy nem is a tiéd, hanem az albérlet tulajdonosáé? Ösztönösen, azonnal dörzsölni kezded, méghozzá jó erősen.

Ez a legnagyobb bűn, amit elkövethetsz a szőnyegeddel szemben!  

Egyrészt a szőnyeg szálai kilazulnak, kopott lesz azon a részen, másrészt a folt nem is jön ki rendesen, csak még jobban beledörzsölöd. A legtöbb, amit tehetsz, hogy felitatod, amennyire lehet, majd szépen elviszed a tisztítóba, és a profikra bízod.

Az ecetet okosan használd!

Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a természetes tisztítószerek iránt, ezzel nincs is semmi baj. Az is igaz, hogy a sima étkezési ecet nagyon sokoldalú, a lakás számos pontján beválik, ha olcsó és környezetkímélő alternatívát keresel. Van azonban pár terület, ahol jobb, ha inkább nem az ecetet alkalmazod.

Az ecet például nem alkalmas fertőtlenítésre, ezért, ha szennyezettebb területet szeretnél megtisztítani (pult csirkeszeletelés után vagy a vécé), vess be inkább valami komolyabbat, ami megfelel a célnak.  

Arra is fontos odafigyelni, hogy az ecet kárt tehet a természetes kőből készült felületekben (márvány, mészkő, gránit). Tökéletes viszont arra, ha szappannyomokat vagy vízkövet szeretnél eltávolítani a fürdőszobában.

Ne kövesd el ezeket a hibákat!
Ne kövesd el ezeket a hibákat!Fotó / 123rf

Ne a szobádban teregess!

Akár komoly bajt is okozhat, sőt az életedet is veszélyeztetheti, ha a szobában teregetsz. A lakásban szárított ruhák, akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami a lehető legjobb környezet a penészgombák számára, melyek ha elszaporodnak, komoly tüdőbetegséghez is vezethetnek.

Különösen azokra veszélyes ez, akiknek gyenge az immunrendszerük vagy allergiásak, asztmásak.  

A kimosott, nedves ruhákban még mindig körülbelül 2 liter víz van, és a száradás során ez mind a levegőbe kerül. Bár a legtöbben immunisak a penészgombákra, vagy akik nem immunisak, nem mindig lesznek betegek. Akik azonban asztmások vagy bármilyen okból gyengébb az immunrendszerük, jobb, ha erre is figyelnek!